Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Hoe Niki Lauda zijn pet meermaals afnam voor Max Verstappen

Niki Lauda, een ware Formule 1-legende, overleed op 20 mei 2019. In de jaren daarvoor was hij een vaste waarde in de Formule 1-paddock, waar hij als adviseur rondliep bij Mercedes. Zijn rode pet had hij altijd op zijn hoofd, maar zo nu en dan, als hij zeer onder de indruk was, nam hij deze af. Zo ook voor Max Verstappen, meermaals zelfs.

Verstappen lauda pet
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De precies een jaar geleden overleden Niki Lauda had na zijn verschrikkelijke F1-ongeval, in 1976 op de Nurburgring, standaard een rood petje op waarmee hij de littekens van zijn opgelopen brandwonden verhulde. Vrijwel zelden ging deze iconische rode hoofdklep af, maar voor Verstappen gebeurde dat wel.

De allereerste keer dat Formule 1-legende Lauda dusdanig onder de indruk was van de rijkunsten van Max Verstappen, was in 2016. Na de legendarische overwinning van Verstappen in Spanje, toen hij in zijn allereerste race voor Red Bull meteen de jongste Formule 1-racewinnaar ooit werd, ging de onmiskenbare rode pet af.

"Max is een hele bijzondere coureur", erkende Lauda destijds. "Alles heeft hij goed gedaan. Dat hij deze race wint, is werkelijk ongelooflijk. Hij is het talent van de eeuw. Dit is nog nooit vertoond in de Formule 1 en het zal ook nooit meer gebeuren. Ik heb er geen woorden voor, ik kan er alleen mijn pet voor afnemen", zo riep hij op de Duitse televisie, terwijl hij tegelijkertijd zijn rode pet kortstondig van het hoofd nam.

Aan het einde van hetzelfde seizoen stak de Oostenrijker nogmaals de loftrompet over de Limburger. In Brazilië verraste Verstappen namelijk vriend en vijand door in de regen een prachtig schouwspel voor te leggen. In slechts vijftien ronden tijd reed hij van het achterveld naar het podium. Lauda wist niet wat hij zag. "Ongelooflijk, de manier waarop hij iedereen inhaalde was indrukwekkend. Ik wist dat hij goed was, maar vandaag toonde hij maar weer eens waar hij toe in staat is."

"De meest getalenteerde coureur die hij ooit had gezien", zo noemde Lauda de Red Bull-coureur een jaar later, in 2017. "Bij Mercedes houden we hem scherp in de gaten", zo stelde hij, alvorens hij Max nog enkele tips meegaf. "Hij moet met beide voeten op de grond blijven staan. Hij heeft soms de neiging om de controle over zichzelf te verliezen, maar als hij die impulsen onder controle weet te krijgen, dan kan hij uitgroeien tot een van de grootste Formule 1-coureurs ooit."

Niet altijd was de Oostenrijker echter even mals voor Verstappen. Toen de Nederlander in 2018 een moeilijke periode doormaakte, en grote fouten elkaar opvolgden, haalde Lauda uit naar Verstappen. "Het lijkt erop dat hij niet voor rede vatbaar is. Normaal leer je van je fouten, maar Max maakt er alleen maar meer en meer", zo klonk Lauda na de Grand Prix van China in 2018, gedurende welke Verstappen concurrent Vettel knullig aantikte.

Toen Verstappen enkele weken later in Monaco crashte tijdens de kwalificatie, en daardoor een potentiële raceoverwinning door het raam gooide, hield Lauda zich wederom niet in. "Hij moet de chip in zijn hoofd een keer laten vervangen. Ik begrijp niet waarom het zo lang duurt voordat het kwartje valt bij Max."

Nadat de Red Bull-coureur na de GP in het prinsdom zijn rug rechtte en verder foutloos het seizoen doorkwam, wist Lauda weer positieve woorden te vinden. Hij riep Verstappen vanuit zijn ziekenhuis bed, waar hij poogde te herstellen van een longontsteking, uit tot 'vechter van het jaar', omdat de Nederlander zich als een echte bokser terug naar voren had weten te vechten, stelde hij.

Lauda nam dus nooit een blad voor de mond, en zelden nam hij zijn pet af, maar voor Verstappen maakte hij graag een uitzondering.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Red Bull trekt 19-jarig supertalent aan als F1-reservecoureur