Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Max Verstappen

Hoe Niki Lauda zijn pet meermaals afnam voor Max Verstappen

Niki Lauda, een ware Formule 1-legende, overleed op 20 mei 2019. In de jaren daarvoor was hij een vaste waarde in de Formule 1-paddock, waar hij als adviseur rondliep bij Mercedes. Zijn rode pet had hij altijd op zijn hoofd, maar zo nu en dan, als hij zeer onder de indruk was, nam hij deze af. Zo ook voor Max Verstappen, meermaals zelfs.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De precies een jaar geleden overleden Niki Lauda had na zijn verschrikkelijke F1-ongeval, in 1976 op de Nurburgring, standaard een rood petje op waarmee hij de littekens van zijn opgelopen brandwonden verhulde. Vrijwel zelden ging deze iconische rode hoofdklep af, maar voor Verstappen gebeurde dat wel.

De allereerste keer dat Formule 1-legende Lauda dusdanig onder de indruk was van de rijkunsten van Max Verstappen, was in 2016. Na de legendarische overwinning van Verstappen in Spanje, toen hij in zijn allereerste race voor Red Bull meteen de jongste Formule 1-racewinnaar ooit werd, ging de onmiskenbare rode pet af.

"Max is een hele bijzondere coureur", erkende Lauda destijds. "Alles heeft hij goed gedaan. Dat hij deze race wint, is werkelijk ongelooflijk. Hij is het talent van de eeuw. Dit is nog nooit vertoond in de Formule 1 en het zal ook nooit meer gebeuren. Ik heb er geen woorden voor, ik kan er alleen mijn pet voor afnemen", zo riep hij op de Duitse televisie, terwijl hij tegelijkertijd zijn rode pet kortstondig van het hoofd nam.

Aan het einde van hetzelfde seizoen stak de Oostenrijker nogmaals de loftrompet over de Limburger. In Brazilië verraste Verstappen namelijk vriend en vijand door in de regen een prachtig schouwspel voor te leggen. In slechts vijftien ronden tijd reed hij van het achterveld naar het podium. Lauda wist niet wat hij zag. "Ongelooflijk, de manier waarop hij iedereen inhaalde was indrukwekkend. Ik wist dat hij goed was, maar vandaag toonde hij maar weer eens waar hij toe in staat is."

"De meest getalenteerde coureur die hij ooit had gezien", zo noemde Lauda de Red Bull-coureur een jaar later, in 2017. "Bij Mercedes houden we hem scherp in de gaten", zo stelde hij, alvorens hij Max nog enkele tips meegaf. "Hij moet met beide voeten op de grond blijven staan. Hij heeft soms de neiging om de controle over zichzelf te verliezen, maar als hij die impulsen onder controle weet te krijgen, dan kan hij uitgroeien tot een van de grootste Formule 1-coureurs ooit."

Niet altijd was de Oostenrijker echter even mals voor Verstappen. Toen de Nederlander in 2018 een moeilijke periode doormaakte, en grote fouten elkaar opvolgden, haalde Lauda uit naar Verstappen. "Het lijkt erop dat hij niet voor rede vatbaar is. Normaal leer je van je fouten, maar Max maakt er alleen maar meer en meer", zo klonk Lauda na de Grand Prix van China in 2018, gedurende welke Verstappen concurrent Vettel knullig aantikte.

Toen Verstappen enkele weken later in Monaco crashte tijdens de kwalificatie, en daardoor een potentiële raceoverwinning door het raam gooide, hield Lauda zich wederom niet in. "Hij moet de chip in zijn hoofd een keer laten vervangen. Ik begrijp niet waarom het zo lang duurt voordat het kwartje valt bij Max."

Nadat de Red Bull-coureur na de GP in het prinsdom zijn rug rechtte en verder foutloos het seizoen doorkwam, wist Lauda weer positieve woorden te vinden. Hij riep Verstappen vanuit zijn ziekenhuis bed, waar hij poogde te herstellen van een longontsteking, uit tot 'vechter van het jaar', omdat de Nederlander zich als een echte bokser terug naar voren had weten te vechten, stelde hij.

Lauda nam dus nooit een blad voor de mond, en zelden nam hij zijn pet af, maar voor Verstappen maakte hij graag een uitzondering.

RacingNews365 staat niet stil. In enkele jaren tijd groeide deze website uit tot hét nummer één Formule 1-platform van Nederland met miljoenen bezoekers, maar nu is het tijd om de rest van de wereld te veroveren. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding hebben we nu ook een Engelstalige website gelanceerd.

Bezoek de Engelstalige website!

4 reacties