Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Norris probeert Ricciardo van de ondergang te redden bij McLaren

Daar waar Lando Norris vaak aan de voorkant van het middenveld is te vinden, heeft Daniel Ricciardo het knap lastig bij McLaren. De jonge Brit probeert zijn teamgenoot op weg te helpen.

Lando Norris staat als 'best of the rest' op de zevende plek in het kampioenschap, achter de zes coureurs van de drie topteams. Terwijl McLaren wisselvallig presteert, is de jonge Brit er altijd als de kippen bij om punten te scoren als de kans zich aandient. Voor Daniel Ricciardo geldt dat niet, want hij staat vijf plekken en 47 punten achter zijn teamgenoot in het kampioenschap. Zijn positie staat onder druk, ook al heeft hij een contract tot en met 2023. Norris wordt ten overstaan van onder andere RacingNews365 gevraagd naar de Australiër en hoe hij hem op weg kan helpen. "We bestuderen altijd elkaars data. We vragen dingen aan elkaar, constant. Dat wil je eigenlijk niet doen, maar we helpen elkaar zoveel mogelijk, waar we kunnen. Ricciardo doet ook veel dingen goed en ik kan nog steeds leren van hem, maar ook dingen gebruiken aan mijn kant van de garage, qua set-up en mijn rijstijl, dat soort dingen."

Norris wil Ricciardo graag helpen

Norris lijkt minder moeite te hebben met de McLaren MCL36, terwijl Ricciardo soms klaagt over een gebrek aan grip en extreem wisselvallige prestaties. Lando benadrukt dat hij zijn teamgenoot graag wil helpen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de twee coureurs verschillend tegen dingen aan kunnen kijken. "Ik vind het prima als hij mij vragen wil stellen, als hij wil weten hoe ik me voel in de auto enzovoorts. Tegelijkertijd hoeven mijn gevoelens zich niet één op één te vertalen. Hoe wij de auto besturen is ook verschillend. Ik vind instabiliteit niet heel erg, zodat ik de voorkant wat meer kan pushen, terwijl Daniel misschien een meer stabielere auto prefereert met wat meer onderstuur." "Het is dus niet zo makkelijk als zeggen: ik doe dit, dus dat moet je ook doen, of andersom. Het is ook niet makkelijk om uit te leggen wat je doet, maar het kan natuurlijk geen kwaad. We proberen elkaar zo veel mogelijk te helpen, dus ik bied mijn advies en gedachten graag aan. Als hij vragen wil stellen, dan ben ik er", aldus de behulpzame McLaren-coureur.

Norris: "Ik heb me ook aan moeten passen"

Toch wil Norris ook nog benadrukken dat hij zelf ook moeite heeft moeten doen om de huidige McLaren-bolide onder controle te krijgen. Het is niet alsof alles bij hem vanzelf gaat. Alhoewel hij Ricciardo graag helpt, houdt het ergens ook op. "Op sommige vlakken snap ik Ricciardo's punten. Het is een lastige bolide om te besturen, onze McLaren. De karakteristieken die we de laatste jaren hadden, Carlos zei dat ook, zijn vrij specifiek en uniek. Daar heb je soms een bepaalde rijstijl voor nodig." "Je moet je wat aanpassen", vervolgt Lando. "Dat is niet makkelijk. Het is ook niet duidelijk hoe je de auto moet besturen in elke bocht. Voor mij geldt echter hetzelfde, want de auto is dit jaar weer heel anders. De karakteristieken van vorig jaar zijn verdwenen en daar zijn nieuwe voor in de plaats gekomen." "Ik heb ook mijn rijstijl moeten veranderen, dus ik heb me ook aan moeten passen. Het is niet dat ik deze auto helemaal tot in de details ken omdat ik al vier jaar voor McLaren rijd. Aan het begin van het jaar had ik het eerst misschien zelfs moeilijker met mijn rijstijl dan Daniel, waarna ik me moest aanpassen." Al met al gaan zijn eigen prestaties natuurlijk voor, oordeelt Norris. "Ik begrijp een deel van Ricciardo's worsteling dus, maar ik moet me ook op mezelf focussen. Ik ben bereid om te helpen, advies te geven en vragen te beantwoorden, maar dat is niet mijn hoofddoel. Ik moet me op mijn eigen race focussen, zodat ik een mooi aantal punten kan scoren."

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije