Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Portugal
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Sergio Perez

Hoe Perez zijn jeugd opofferde om bij Red Bull te belanden

Sergio Perez wordt tegenwoordig gesteund door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, maar die steun was in zijn jeugd niet vanzelfsprekend. Zijn reis richting de Formule 1 was dan ook bijzonder te noemen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Als jonge jongen kwam Sergio Perez in zijn thuisland Mexico in aanraking met het karten. Zijn vader werkte voor een Mexicaanse coureur en al snel wist Perez dat hij zelf wilde karten. Als deel van een 'gewone' familie was het lastig om als de Formule 1 te bereiken. Om het te maken moet je naar Europa.

In eerste instantie stond zijn vader altijd aan zijn zijde, zo vertelt hij in de Talking Bull Podcast. "Al op jonge leeftijd legden we grote reisafstanden af, mijn vader, mijn broer en ik. Samen met onze monteur reden we tien à vijftien uur per weekend om aan een raceweekend mee te doen", zo herinnert hij zich.

Toen kwam Carlos Slim in beeld. Op vijftienjarige leeftijd mocht Perez met behulp van wat sponsorgeld racen in Europa. Maar dat was, in tegenstelling tot zijn sponsormiljoenen van tegenwoordig, alleen genoeg voor het racen en niet voor de rest. "Ik moest zelf nog uitzoeken hoe en waar ik ging leven. Ik was toen vijftien jaar oud en ging alleen naar Duitsland. Ik sprak geen Duits en ook geen Engels. Dat heb ik daar pas geleerd."

"Ik leefde op de bovenverdieping van een restaurant, want mijn teambaas had een eigen zaak. Ik mocht van hem leven met een paar van zijn koks. In mijn vrije tijd hielp ik hen en at ik veel schnitzels en apfelstrudel", lacht hij. Maar voor zijn familie was het lastig om hun 15-jarige zoon naar Europa te zien vertrekken, zonder garantie op succes.

"Er was heel veel onzekerheid, jaar na jaar. Er was alleen geld voor een vliegticket heen, want mijn vader had nog wat airmiles over. Ik wist niet wanneer ik terug zou komen. Ik begon gewoon aan mijn reis, om in Europa voor mijn droom te gaan strijden. Het is gelukt en het heeft zich uiteindelijk uitbetaald. Als je iets met passie en toewijding doet, dan lukt het", zo klinken de inspirerende woorden van Perez.

Maar je moet er toch echt wel wat voor over hebben, benadrukt hij. "Ik ging racen in de Formule BMW-klasse. Die reden twee keer in het voorprogramma van de Formule 1 en toen dacht ik: 'mooi, dan kan ik vrienden worden met Formule 1-coureurs.' Maar al snel begreep ik dat het heel anders zou zijn."

"Het was heel stil. Ik leefde in een klein dorp en ik had mijn hele jeugd, mijn familie en mijn vrienden achtergelaten. De cultuur in Duitsland was heel anders dan in Mexico. Ik stapte op het vliegtuig en eigenlijk was ik plots in een ander leven beland. Ik heb regelmatig gedacht dat de Formule 1 onbereikbaar was en dat ik terug naar huis moest gaan. Het waren twee zware jaren, emotioneel gesproken. Ik was pas vijftien jaar oud, helemaal alleen en ik sprak de taal niet."

Maar zijn familie sleepte hem er uiteindelijk doorheen. "Vanwege hun steun bleef ik daar. Het was ook de toewijding die meehielp. Ik ben zelf vader en het lijkt me echt enorm zwaar om je zoon dit te laten doen. Mijn familie, mijn vader en moeder, zij hebben me heel veel gesteund. Ook de rest van mijn familie, het was een soort familieproject. Men dacht dat we helemaal gek waren, en dat waren we ook", aldus Perez.

En nu, zo'n vijftien jaar later, staat hij aan de vooravond van zijn elfde seizoen in de koningsklasse van de autosport. Hij komt bij een team terecht dat normaal gezien strijdt om overwinningen en misschien wel titels. "Ik had nooit gedacht dat dit me kon lukken. Het is een droom die uitkomt", aldus de 191-voudig Grand Prix-coureur.

1 reactie

  x
  Interview Lammers: 'Een zeldzame fout? Hamilton maakt wel vaker fouten!'