Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Hoe Red Bull door de jaren heen verraste met deze speciale F1-bolides

Met de RB20 die donderdagavond wordt gepresenteerd, hoopt Max Verstappen zijn vierde wereldtitel binnen te halen. Als we diezelfde Verstappen én de uitgelekte beelden moeten geloven, ziet de Red Bull er in 2024 precies hetzelfde uit als vorig jaar. Toch is het Oostenrijkse team niet vies van een bijzondere livery. RacingNews365 zet de meest speciale voor je op een rij.

camo livery Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Voor Max Verstappen en Sergio Perez zal het niet belangrijk zijn hoe de kleurstelling van de Red Bull er precies uit komt te zien, als de RB20 in 2024 maar pijlsnel is. Maar het oog wil natuurlijk ook wat en Red Bull liet in het verleden en zelfs in het zeer recente verleden zien dat het creatief om kan gaan met de livery. RacingNews365 neemt je mee langs de meest bijzondere kleurstellingen van de Oostenrijkse renstal.

De allereerste testauto van het team van Red Bull was meteen opvallend. Eind 2004 verscheen het team voor het eerst op een Formule 1-circuit en de kleuren deden verdomd veel denken aan een Red Bull-blikje. De livery werd op de Jaguar, het team dat werd overgenomen, geplakt.

In het eerste racejaar van Red Bull kwam het team al gelijk met een speciale livery. Toen de F1 neerstreek in Monaco, stond er ineens op de zijkant van de RB1: Powered by the Dark Side. Dat was ter ere van de première van Star Wars: Episode III- Revenge of the Sith. De Red Bull was sowieso in een bijzondere kleurstelling gehuld en Chewbacca en Darth Vader stonden op de grid naast de Red Bull.

Een jaar later deed Red Bull zo'n stunt nog maar eens dunnetjes over. Niet alleen coureurs David Coulthard en Christian Klien, maar ook testrijder Robert Doornbos werd omgetoverd tot Superman. Ze hadden alle drie een op Superman geïnspireerde overall aan. En aan de voorkant van de Red Bull waren de buikspieren van Superman te vinden, terwijl de achterkant op de rode cape van Superman was geïnspireerd. Dat allemaal ter ere van de film Superman Returns, die niet veel later uit zou komen in de bioscoop.

Tekst loopt verder onder de foto's.

			© Red Bull
	© Red Bull
			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images
			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Wings for Life

De meest bijzondere livery is waarschijnlijk wel die van de RB3 tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië van 2007. Om aandacht te krijgen voor het goede doel van Red Bull, Wings for Life, konden mensen hun gezicht op de F1-bolide krijgen. In totaal stuurden meer dan 30.000 mensen (!) hun foto in en die waren allemaal op de RB3 te zien. Van de ouders van Coulthard tot de ezels van Mark Webber, het was allemaal op de auto te bewonderen.

Tijdens de afscheidsrace van Coulthard in 2008, zijn 246e, keerde Red Bull terug met een witte Wings for Life-livery. Eigenlijk mocht je tijdens het seizoen niet van kleurstelling veranderen, maar het team kreeg eenmalig toestemming om dat toch te doen.

Voor het seizoen 2015 kwam Red Bull met een zeer opvallende verschijning. Tijdens de testweken presenteerde het Oostenrijkse team ineens een camouflage-livery, al was die niet te zien in het F1-seizoen zelf. Het was alsof een zebra zich plotseling op het asfalt begaf, al ging het wel erg snel voor zo'n zwart-wit gestreept dier.

Tekst loopt verder onder de foto's.

			© xpb.cc
	© xpb.cc
			© Red Bull Content Pool / Getty images
	© Red Bull Content Pool / Getty images
			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Ode aan Honda

Een shakedown is ook een goed moment om eens een andere livery te laten zien. De Red Bull RB14 uit 2018 reed tijdens een filmdag de eerste meters van het seizoen op een nat Silverstone. Het was voor Red Bull-begrippen een zeer donkere livery, maar met het natte asfalt en de regenbanden was het een zeer fraai plaatje.

Een jaar later kwam er nog een eenmalige livery. De auto was midnachtsblauw met rood, toen de RB15 voor het eerst werd getoond aan de wereld. Ook al viel de livery goed in de smaak, ook deze kleurstelling kwam niet terug.

Een zeer mooie en opvallende kleurstelling was die tijdens de Grand Prix van Turkije van 2021, waarmee het team Honda eerde. In dat weekend had de GP van Japan plaats moeten vinden, maar die ging niet door. De witte livery is een verwijzing naar de Honda RA272 waarmee Richie Ginther in 1965 de eerste overwinning voor Honda boekte in de GP van Mexico.

Tekst loopt verder onder de foto's.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool
			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool
			© Red Bull Contentpool
	© Red Bull Contentpool

Amerikaanse liveries in 2023

Zelfs vorig jaar had Red Bull nog een aantal speciale liveries, drie om precies te zijn. Het team van Verstappen en Perez schreef in 2023 namelijk een wedstrijd uit, waardoor de RB19 tijdens de drie races op Amerikaanse bodem in een door de fans ontworpen jasje te zien was.

Waar de auto in Miami echte Miami-vibes had, was de RB19 in Austin in een cowboy-stijl ontworpen en in Las Vegas werd het Red Bull-blauw ingeruild voor paars.

			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages
			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China