Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2023

Hoe Rosberg bijna een trauma overhield aan Verstappen: "Hoop dit niet meer mee te maken"

27 november 2016. Een historische dag voor Nico Rosberg. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi pakte hij die dag zijn eerste en enige wereldtitel in de Formule 1. Maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Een reconstructie van die GP van Abu Dhabi, met een hoofdrol voor Max Verstappen.

XPB 857262 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als de GP van Abu Dhabi in 2016 op het programma staat, kunnen in de laatste race van dat seizoen nog twee coureurs wereldkampioen worden. Nico Rosberg heeft de beste papieren, met 367 punten. Hij heeft alleen nog concurrentie van teamgenoot Lewis Hamilton die volgt met 355 punten. Rosberg weet wat hij moet doen om de titel in Abu Dhabi te pakken. Als Hamilton zou winnen, moest hij minstens P3 pakken om kampioen te worden.

Hamilton startte vanaf poleposition en reed eigenlijk de hele race onbedreigd aan de leiding, deze alleen kortstondig afstaand na zijn twee pitstops. Hamilton ging deze GP winnen, dus Rosberg wist dat hij minimaal P3 moest pakken op de finish om zich te verzekeren van de wereldtitel. Daarvoor moest hij wel afrekenen met Max Verstappen en (een klein beetje) Sebastian Vettel.

Na een touché met Nico Hulkenberg in de eerste bocht van de eerste ronde spinde Verstappen en viel hij terug naar P19. Dit deed zijn team Red Bull besluiten om een andere strategie voor de Nederlander uit de kast te halen. Waar alle andere coureurs voor een tweestopper gingen, werd Verstappen op een eenstopper gezet. Hij reed dus een lange eerste stint en dat zorgde er in ronde 20 voor dat Rosberg een inhaalactie moest inzetten op Verstappen om in het spoor van Hamilton te blijven.

Rosberg en Verstappen gingen wiel aan wiel door de krappe bocht aan het einde van ronde 20, maar door de versere banden had Rosberg meer grip en reed hij op het rechte stuk bij start/finish weg bij Verstappen. De Nederlander dook daarna meteen de pits in voor zijn enige bandenwissel van die dag.

Bekijk hieronder de inhaalactie van Rosberg op Verstappen.

De inhaalactie was een kritiek moment voor Rosberg die dag en zorgde ook wel een beetje voor klamme handjes bij de Mercedes-coureur. Te allen tijde moest een crash voorkomen worden. "Zeker weten. De gevoelens daar in dat gevecht met Max... onwerkelijk, echt onwerkelijk. Ik hoop dat ik dat niet snel weer meemaak", zei Rosberg daar na de race over. "Het was geweldig. Ook fair play van hem (Verstappen, red.). Max ging voluit agressief natuurlijk, hij gaf geen krimp, zoals gewoonlijk, maar fair play. We botsten niet en ik kwam er langs, dus dat voelde geweldig goed. Echt een enorme opluchting en het was zo intens, ongelooflijk intens eigenlijk. Ik heb nog nooit zoiets gevoeld in de auto."

Maar daarmee was Rosberg er nog niet. Om nog een kansje te houden op de wereldtitel ging Hamilton het tempo tegen het einde van de race drukken, in de hoop dat Vettel (P3) en Verstappen (P4) Rosberg (P2) bij zouden halen en hem zouden passeren. Hamilton werd over de boardradio door zijn team gesommeerd om het tempo op te voeren, maar negeerde die oproep. Bij het ingaan van de laatste ronde reden de vier coureurs binnen twee seconden van elkaar. De race-engineer van Rosberg herinnerde hem nog aan zijn doel: "Denk eraan, je hebt alleen P3 nodig."

Vettel had versere banden en probeerde nog wel een inhaalactie in te zetten, maar Rosberg hield de Ferrari-rijder achter zich en daarmee ook Verstappen. Hamilton won, maar door zijn tweede plek was de wereldtitel voor Rosberg. "Druk van achteren, Lewis die langzaam rijdt vooraan. Het was een lastige", zei Rosberg over die laatste ronde. Het was een heel, heel zwaar weekend voor me. Veel momenten waren niet zo leuk. Het was heel, heel zwaar met Verstappen in het begin daar en dan op het einde natuurlijk. Niet leuk!"

Bekijk hieronder de laatste ronde van de GP van Abu Dhabi in 2016.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Newey Red Bull gewaarschuwd voor 'enorme gevolgen' te midden van machtsstrijd