Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen achter de schermen wordt klaargestoomd voor de enorm drukke F1-kalender

De Formule 1-teams en coureurs zijn na de elfde race van het seizoen halverwege. Met 22 Grands Prix op de kalender is het een zeer druk jaar voor de rijders. Hoe gaat Max Verstappen om met het tijdsverschil en de jetlags?

Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Met 22 Formule 1-races dit seizoen, verspreid over de hele wereld, is het lastig om jetlags te ontwijken. Max Verstappen volgt hiervoor - net als de overige coureurs - een speciaal schema, waarbij zo veel mogelijk gelet wordt op de verschillende tijdzones, een gezond slaapritme en een normaal patroon tijdens een raceweekend.

Hiervoor heeft de Red Bull-coureur een performance coach en tevens fysio: Bradley Scanes. Hij is verantwoordelijk voor de fysieke gezondheid van de wereldkampioen, waaronder ook het aanpassen aan de F1-kalender valt. In de Red Bulletin legt hij uit hoe hij en Verstappen omgaan met alle jetlags.

"Het reisschema van de Formule 1 is extreem en dit jaar is het zelfs nog zwaarder, omdat de races dichter op elkaar op de kalender staan. Er is dus niet veel tijd om te herstellen van een jetlag. Het gaat erom dat je je snel aanpast. We verschuiven daarom drie of vier dagen voor vertrek alle maaltijden en de bedtijd met een uur naar de nieuwe tijdzone toe."

"Zodra je op de plaats van bestemming bent, heb je kwalitatief goede slaap nodig, dus zorg je voor een goede slaaphygiëne en slaapomgeving. En je past dus je maaltijden en wektijden aan. Na een langeafstandsvlucht doen we eventueel een paar lichte cardio-oefeningen die helpen bij het resetten van het lichaam", aldus de performance coach van de Nederlander.

Vaste (eet)gewoontes belangrijk tijdens F1-weekend

Het bijhouden van de routines, speciaal aangepast op het reisschema in de F1, is volgens Scanes niet het enige waar Verstappen op moet letten. "Hij eet niets ongewoons", aldus de coach en fysio. Vooral tijdens een Grand Prix-weekend moet opgelet worden met wat de Limburger eet. "Tijdens raceweekenden wordt helemaal niets gewijzigd."

"Dat is niet het moment om iets anders uit te proberen. Je wil niet dat je maag van streek is in de aanloop naar een race. Een typische maaltijd voor de race bestaat uit eiwitten, koolhydraten en groenten, bijvoorbeeld kip, groente, rijst en quinoa", aldus Scanes.

Ook interessant:

Verstappen moet afrekenen met sterker Ferrari

Zelfs al wint Ferrari in Frankrijk, dan nog ligt Verstappen vóór. De vraag of men niet gewoon teamorders in het leven moet gaan roepen, lijkt dan ook gerechtvaardigd. Jullie gaven jullie mening al, maar hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk erover?

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen