Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen het niveau dit jaar opnieuw verhoogde

Met een voorsprong van een forse 80 WK-punten op Charles Leclerc leidt Max Verstappen het wereldkampioenschap Formule 1 relatief comfortabel. De Red Bull-rijder is in 2022 wederom naar een nieuw niveau geklommen. Hij kan terugkijken op een bijna foutloze eerste seizoenshelft.

XPB 1164833 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen heeft met het ingaan van de zomerstop in de Formule 1 acht overwinningen op zijn naam staan dit seizoen. Acht, van de dertien. Een ijzersterke prestatie, wat hem de leiding in het wereldkampioenschap geeft. Een voorsprong van 80 punten is een van de grootste van de afgelopen twintig jaar en de Nederlander komt steeds dichter bij zijn tweede wereldtitel.

Wat gaat er allemaal beter in het huidige Formule 1-seizoen? En waarin blinkt Verstappen dit jaar nóg meer uit dan in 2021? We zetten het voor je op een rijtje.

Verstappen in 2022 zo goed als foutloos

In dertien races verliep alles op twee keer na nagenoeg perfect voor Verstappen. Hij rijdt foutloos en kwalificeert zich eigenlijk altijd op de voor hem hoogst mogelijke positie. Ferrari is op zaterdag soms net wat sneller, maar de Limburger zit er altijd bij aan de voorkant van het veld.

Drie momenten dit Formule 1-seizoen zagen we een iets minder sterke regerend wereldkampioen. Tijdens de Grand Prix van Monaco viel het allemaal niet zijn kant op. De Red Bull-bolide stuurde niet naar zijn wens en teamgenoot Sergio Perez was net wat sterker, al hielp de crash van Checo in de kwalificatie, toen Verstappen eindelijk aan een goed rondje bezig was, niet mee.

Zijn tweede en derde moment, met het blote oog duidelijker te zien, zagen we tijdens de Grands Prix van Spanje en Hongarije. In beide races spinde Verstappen, maar veel invloed had dat niet. Max won beide races, al kreeg hij wel een klein beetje hulp door een kapotte motor en een waardeloze strategie van Ferrari.

			© XPBimages
	© XPBimages

Ontzettend consistent

Van de dertien races dit seizoen won Verstappen er maar liefst acht. Daarnaast stond hij op drie races na elke keer op het podium, wat maar laat zien hoe consistent de Limburger dit seizoen is. De drie keren dat hij niet op het podium stond, werden veroorzaakt door uitvalbeurten (2x) en schade veroorzaakt door een ander (1x).

Met deze consistentie scoort hij eigenlijk altijd maximaal. Alle races waar de Red Bull op papier kan winnen (zonder schade/problemen), wint hij. Het gat is nu 80 punten, waardoor Verstappen nu zelfs niet meer hoeft te winnen om kampioen te worden. Consistency is key, zeggen ze vaak. Dat zit bij de Nederlander wel goed.

Meedenken met Red Bull

Er is een reden waarom Verstappen tot en met 2028 voor Red Bull blijft uitkomen in de F1. De combinatie Verstappen-Red Bull is goud waard en de dynamiek binnen het team kent hoogtepunt na hoogtepunt. Op elk niveau denkt de Nederlander mee hoe het beter kan.

Zo zagen we in Hongarije Verstappen zelf kort voor de race de keuze maken om niet op de harde band te starten. De strategen van Red Bull maakten hier gelijk werk van en uiteindelijk was het ook de winnende strategie. Sergio Perez, ondertussen, komt ook steeds beter mee en kan steeds meer feedback geven. Toch lijkt de auto iets minder in zijn richting ontwikkeld te worden.

Tekst gaat verder onder de video.

Verstappen steeds volwassener

Waar Verstappen in de beginjaren van zijn F1-carrière nog wel eens te gretig kon zijn en hierdoor ook fouten maakte of te veel vroeg van zijn materiaal, weet hij vandaag de dag precies wat wel en wat niet kan. Hij kan het ook accepteren als de tweede of derde plaats (of nog lager) het hoogst haalbare is.

Het is een teken van volwassenheid. Vorig seizoen, zijn kampioenschapsjaar, liet hij al zien dat hij sterk was gegroeid en een verdiende kampioen was. Dit jaar lijkt hij nog een aantal jaren ouder.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken