Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen Lambiase bij hun eerste ontmoeting intimideerde én versteld liet staan

De eerste één op één ontmoeting tussen Max Verstappen en zijn engineer Gianpiero Lambiase vond in 2016 plaats. De Nederlandse jongeling liet de 17 jaar oudere Lambiase meteen versteld staan.

Verstappen Lambiase 2016
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Gianpiero Lambiase is al sinds 2016 bij Red Bull de engineer van Max Verstappen. Hij kreeg de Nederlander min of meer in de maag gesplitst toen Daniil Kvyat werd teruggezet naar Toro Rosso ten faveure van de Nederlander. Lambiase kende Verstappen op dat moment niet of nauwelijks.

"Ik had alleen gehoord dat hij toch wel een beetje de reputatie had van een opkomende superster", vertelt Lambiase over die tijd aan Speedcafe. "Ik herinner me nog dat we elkaar voor het eerst ontmoetten toen hij voor drie dagen naar de fabriek kwam om simulatorwerk te verrichten."

Het waren intensieve dagen, maar Lambiase, met wie Verstappen vandaag de dag kan lezen en schrijven, kreeg meteen een indruk uit welk hout de jongeling was gesneden: "Het waren intensieve dagen met heel veel simulaties om hem up to speed te brengen met betrekking tot alle handelingen en concrete voorbereidingen op zijn Red Bull-debuut in Barcelona."

"We gunden hem bijvoorbeeld ook een kwalificatiesimulatie en hij pakte alles meteen heel goed op. Dat vond ik eigenlijk nog best wel een beetje intimiderend. Maar voor hem was meer zoiets van 'oké, wie is deze gast. Het is gewoon weer een andere engineer met wie ik moet samen zien te werken'. Maar de klik was gelukkig meteen."

Open en eerlijk

Sindsdien zijn de twee professioneel gezien geen moment van elkaars zijden geweken en inmiddels zijn we bijna acht jaar verder. Ze hebben allebei al laten optekenen dat wanneer de samenwerking onverhoopt zou stoppen, ze er geen heil in zien om zonder elkaar verder te gaan.

Vrienden? Ja. "Verstappen is best een gesloten boek. Hij is niet iemand die zich meteen helemaal open stelt voor iedereen. Hij omringt zich met een klein clubje mensen, maar zodra je daar toe behoort, is hij een geweldige kerel. We kunnen overal over praten en op elk moment. Het vertrouwen in elkaar en de eerlijkheid naar elkaar toe is de basis voor het succes."

"Ik zal net zo lang als het team en als Max Verstappen dat zelf wil met hem willen blijven werken", zo benadrukt Lambiase ter afsluiting.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"