Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Verstappen langzaam richting de F1-uitgang wordt geduwd

Max Verstappen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet tot zijn veertigste in de Formule 1 actief zal zijn. Mogelijk helpen voorgestelde regelwijzigingen hem zelfs al eerder richting de uitgang.

Max Verstappen staat er naast zijn enorme snelheid ook om bekend niet op zijn mondje te zijn gevallen. Als hij ergens een mening over heeft dan staat hij daar ook voor, of dat nu in goede aarde valt bij de ontvanger of niet. Zo is hij ook heel stellig als het aankomt op bepaalde regelwijzigingen in de Formule 1. Onlangs kwamen er opmerkingen van F1-baas Stefano Domenicali naar buiten dat hij geen voorstander was van vrije trainingen. Wilde de Italiaan die in zijn geheel schrappen? Nee, zo moesten we zijn woorden toch vooral niet interpreteren. Wat hij eigenlijk bedoelde te zeggen is dat ze misschien aantrekkelijker gemaakt moeten worden en dat er misschien een beloning tegenover zou moeten staan. In dat opzicht is het niet anders dan alle andere overwegingen van de Formule 1 en de FIA met betrekking tot het format. Daar wordt op dit moment flink aan gesleuteld. Sprintraces, kwalificaties met experimentele opzetten; niks wordt geschuwd en niks wordt op voorhand afgeschoten. Max Verstappen denkt er ondertussen het zijne van. De Red Bull-coureur is een purist en als zodanig heeft hij een beeld van wat de Formule 1 in zijn ogen is, of op zijn minst zou moeten zijn. Als het gaat over formatwijzigingen is hij huiverig. Dat blijkt wederom als hij de uitspraken van Domenicali voor krijgt gelegd. Ook hij weet dat de F1 niet helemáál zonder trainingen kan: "Uiteindelijk kan ik niet onvoorbereid een kwalificatie in gaan", zo begint hij op de kritische toer, waarbij hij aankaart dat veranderingen die wél al zijn doorgevoerd hem ook niet kunnen bekoren. "Ik ben al geen fan van sprintraceweekenden en ook niet van hoeveel races we nu rijden. En ik denk ook niet dat ik er fan van ben het format nog verder aan te passen", klinkt het stellig. "Ze moeten sowieso uitkijken dat ze het DNA van de Formule 1 niet op de schop gooien. Ik ben van mening dat we daar niet teveel aan moeten schaven."

Le Mans en andere projecten lonken

Want wat als men daar wel in doorslaat? "Dan houdt het op een gegeven moment een keer op", aldus de Red Bull-wereldkampioen van wie we bovendien weten dat hij nog andere race-avonturen aan wil gaan buiten/na de Formule 1. Le Mans? Staat hoog op de vervanglijst. Als de F1 in de ogen van Verstappen de verkeerde beslissingen neemt, kan dat zijn toekomstplannen beïnvloeden. Maar hoe ziet Verstappen het ideale Formule 1-weekend dan wel voor zich? Bottom line: zo traditioneel mogelijk. "In de F1 moet je het allerbeste halen uit de kwalificatie en dan een fantastische zondag rijden met langere raceafstanden. Dát is het DNA van de sport." Elke race meer dan die op zondagmiddag is er in de ogen van de Nederlander één teveel, zeker op een al oh zo volle F1-kalender, die als het aan de grote bazen van de F1 enkel nog verder opgerekt wordt tot 25 raceweekenden per jaar. Ook daar heeft Verstappen een broertje dood aan. "Ik snap de Formule 1, dat meer kaartjes wil verkopen, maar als we naar meer wedstrijden gaan, dan heb ik daar geen zin in. Racen is mijn leven, maar op een gegeven moment is dit het niet meer waard om zoveel weg te zijn van huis. Dan wil ik ook andere dingen gaan doen", aldus Verstappen. 'Nog maar een paar jaar, nog maar een paar jaar', zo deelde Verstappen zijn gedachten in de nieuwste Viaplay-documentaire serie als hij op weg is naar een nieuw raceweekend. Duidelijke taal. Verstappen houdt van racen, maar de manier waarop duwt hem langzaam maar zeker richting de uitgang. In ieder geval die van de F1.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"