Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Verstappen leerde van eerdere fouten in België: "En gelukkig gebeurde daar niks!"

Max Verstappen was heer en meester in de Grand Prix van België 2023 en op weg naar zijn ijzersterke overwinning hield hij een aantal fouten en crashes van eerdere edities in gedachten. Ook blikt hij terug op een bijna-crash in Eau Rouge.

In de startfase van de Formule 1 Grand Prix van België zagen we een rustige, anticiperende Max Verstappen vanaf de zesde startplaats op de grid. Uit ervaring heeft de Nederlander geleerd dat de race niet gewonnen wordt bij de start, maar dat daar juist de kans ligt op een vroegtijdig einde van de sessie. Na de rustige openingsfase wist de Red Bull-rijder relatief makkelijk naar voren te rijden, waarna hij uiteindelijk de race won met ruim twintig seconden voorsprong op de rest van het veld. Na afloop van de race op Spa-Francorchamps blikt hij bij de media, waaronder RacingNews365 , uitgebreid terug op hoe hij zijn achtste zege op rij boekte. "Terugkijkend op de eerste bocht... mijn start was oké, maar ik zag dat Carlos Sainz zich verremde en naar de binnenkant dook. Daar zat Oscar Piastri echter ook en beide coureurs gingen erg diep de bocht in. Ik wist precies wat er ging gebeuren, want dit is mij ook overkomen in 2016", legt Verstappen uit, terugblikkend op zijn touché met Kimi Raikkonen bij de start van de race op Spa een aantal jaar geleden. "Toen wist ik: daar ga ik me niet in mengen en natuurlijk was daar schade. Daarna keek ik wat er ging gebeuren bij het uitkomen van de bocht, want ik zag al dat Oscar niet goed meer kon sturen. Daar verloor ik wat momentum, maar gelukkig was mijn auto oké."

De 'echte' start van Verstappens race

Na het ontwijken van de chaos in de openingsfase begon de Grand Prix van België pas écht, aldus Verstappen. "Dat begon een beetje ongelukkig, want ik zat vast achter Lewis Hamilton omdat hij binnen DRS van Charles Leclerc zat. Met de hoge topsnelheid van Lewis kon ik daar onmogelijk voorbij, dus ik moest afwachten tot hij buiten DRS kwam. Toen dat gebeurde, kwam ik er voorbij." "Twee of drie ronden later ging ik ook Charles voorbij, maar daardoor heb ik mijn banden iets overbelast. Na de eerstvolgende stop naar mediums voelde ik dat de auto zich in een veel beter werkvenster begon, waardoor ik een stuk sneller kon rijden. Toen begon alles tot leven te komen en kon ik genieten van het rijden. Eenmaal aan de leiding was mijn voornaamste taak het managen van de banden." Een comfortabele rit van Verstappen dus, totdat de Nederlander - en natuurlijk de rest van het veld - een nieuwe verrassing kreeg: regendruppels. "Ik moest wel wat vertragen op bepaalde stukken, maar toen dat ook weer voorbij was en ik de overstap maakte naar de softs voelde de auto weer helemaal in balans. Dat laat wel zien dat als je niet vast zit in het verkeer, je erg goed om kan gaan met de banden. Dus ja: een geweldige race!

De bijna-crash in Eau Rouge

In vergelijking met de 'agressievere' aanpak van een aantal jaar geleden is Verstappen rustig en afwachtend. Logisch ook, want met de snelheid van de dominante RB19 kan de Limburger het zich veroorloven om de eerste ronden af te wachten en pas in de longruns de concurrentie te verslaan. "Je moet gewoon wachten en kijken wat er voor je gebeurt. Als je door de eerste ronde komt, dan werk je je rustig naar voren." Verstappen controleerde vrijwel de hele race, maar zag ook één moment waardoor hij bijna een DNF achter zijn naam kreeg. De Red Bull-coureur had een momentje in Eau Rouge, maar kon het moment opvangen en doorrijden. "Ja, dat was zeker niet de beste plek om schuin doorheen te gaan, maar gelukkig gebeurde daar niks! Met de veranderingen in de bochten daar is er iets meer run-off, maar het is geen fijne bocht om een moment te hebben", aldus de winnaar van de GP van België, die positief afsluit: "Opnieuw een fantastische race."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"