Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappens droomdebuut uitmondde in een onhebbelijk record voor de eeuwigheid

15 maart 2015: het was de dag dat Max Verstappen officieel zijn debuut maakte in de Formule 1. Waar het precies negen jaar geleden een sprookje moest worden, zou het op een domper uitdraaien. De Nederlander vertrok namelijk uit Australië met een onhebbelijk record voor de eeuwigheid. Daar stonden natuurlijk ook mooie records tegenover.

Verstappen Australia 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

17 jaar en 166 dagen. Zo oud was Max Verstappen toen hij precies negen jaar geleden zijn debuut maakte in de Formule 1. Het zorgde voor veel rumoer, want kan iemand wel in de Formule 1 rijden als hij zijn rijbewijs nog niet eens heeft? Het maakte Red Bull-adviseur Helmut Marko niet uit. Verstappen was de man voor de toekomst en moest en zou in de koningsklasse gaan rijden.

Marko raakte overtuigd na een Formule 3-race op de Norisring in 2014. De piepjonge Verstappen reed briljant in de stromende regen en liet Marko versteld staan. De Red Bull-adviseur was er als de kippen bij om Verstappen aan te trekken. Wat Marko deed om de Verstappens over te halen? Een zitje bij Toro Rosso aanbieden.

Begin 2015 was het zover. Verstappen werkte in Australië zijn eerste Grand Prix-weekend af. De Nederlander reed een degelijke kwalificatie en mocht vanaf de twaalfde plaats aan zijn eerste race gaan beginnen. Verstappen werd wel afgetroefd door teamgenoot én mededebutant Carlos Sainz. De Spanjaard kwalificeerde zich als achtste.

Het debuut van Verstappen verliep in de openingsfase zeer goed, in tegenstelling tot de race van Sainz. Een pitstop mislukte volledig, waardoor Sainz ver terugviel. Verstappen reed ondertussen in de top tien en kon zo de jongste coureur ooit worden die punten pakte in de Formule 1. Het zou anders aflopen...

Record voor de eeuwigheid

In ronde 34 sloeg het noodlot namelijk toe. De Renault-motor in de Toro Rosso gaf de geest en Verstappen moest zijn auto in het gras parkeren. De Nederlander zou bij de volgende race in Maleisië overigens wel zijn eerste punten pakken door als zevende over de streep te komen. Verstappen werd zo alsnog de jongste puntenpakker uit de Formule 1-geschiedenis, maar heeft ook nog steeds het onhebbelijke record van jongste uitvaller in handen.

Dat komt deels omdat de leiding van de Formule 1 besloot de regels aan te scherpen. Coureurs moesten vanaf 2016 18 jaar oud zijn om aan de koningsklasse deel te nemen en de regels rond de superlicentie werden ook strenger. Tegenwoordig is het lastiger om 'zomaar' in de Formule 1 te belanden. Verstappen sloeg immers de Formule 2 volledig over.

Nu moet je als coureur wel meer ervaring opdoen in juniorklassen. Andrea Kimi Antonelli is stiekem wel een mooi voorbeeld. Het 17-jarige toptalent slaat de Formule 3 over, maar moet wel nog punten voor zijn superlicentie behalen in de Formule 2. Antonelli mag, als hij genoeg punten haalt, volgend jaar pas debuteren in de koningsklasse.

En zo blijven ook onhebbelijke records als jongste uitvaller voor altijd op de naam van Verstappen staan. Zijn droomdebuut mondde in een kleine domper uit, al liet Verstappen wel zijn visitekaartje achter in 2015. De coureur eindigde tweemaal als vierde, in Hongarije en de Verenigde Staten, en dwong respect af met zijn bijzondere inhaalmanoeuvres. Inmiddels kennen we Verstappen als drievoudig wereldkampioen Formule 1.

Het wordt door de aangescherpte regels ook alom aangenomen dat de Nederlander voor altijd de jongste Formule 1-coureur met een Grand Prix-overwinning zal blijven. Verstappen won in 2016 de Grand Prix van Spanje en was op dat moment 18 jaar en 228 dagen oud. Het wordt een helse uitdaging om dat record uit de boeken te rijden. Eén ding is zeker: Verstappen zal altijd de jongste debutant én uitvaller blijven. Een 17-jarige Formule 1-coureur gaan we nooit meer zien.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden