© Ferrari

Nieuwsoverzicht

Hoe Vettel zich geen twee keer aan dezelfde steen stootte

27 aug. 2018 17:30 René Oudman 0 reacties
Precies een jaar geleden leken Sebastian Vettel en Lewis Hamilton zich op te maken voor een titanenstrijd. De Duitser en de Brit gingen nek aan nek om wat betreft het gevecht om de kroon en Spa moest de aftrap worden van een langdurig spektakel. Het luidde echter een periode van aan de ene zijde dominantie en aan de andere kant problematiek in.

De ontvouwing van de titelstrijd van 2017 daargelaten, liet Vettel zich boven alles in de Ardennen behoorlijk in de luren leggen. Na een late Safety Car moest Hamilton als leider het veld aanvoeren, maar Vettel accelereerde veel beter weg uit de La Source-hairpin. Hamilton zag de Ferrari opdoemen in zijn spiegels en twijfelde niet, om een truc uit te halen die tot in de lengte der dagen zal worden beschreven in autosportland.

Hamilton liet voor Eau Rouge (dus de linkerknik voor de heuvel) kort zijn gas los, waardoor Vettel dat ook moest doen om een aanrijding te voorkomen. Vettel verloor zodoende de kans om via Hamiltons slipstream langszij te kunnen komen – de Duitser kwam behoorlijk dichtbij, maar de extra meters die hij door Hamiltons trucje moest maken deden hem de das om. De Mercedes ging met de overwinning aan de haal, het rood van Vettels wagen kwam als tweede over de eindstreep.

Dát ging Vettel niet nog een keer overkomen. Na de ijzersterke kwalificatie van Hamilton en de mislukte greep naar de macht die Vettel deed, moest de Duitser echter waken voor een herhaling van zetten. De verhouding Mercedes/Ferrari ligt dit jaar in het voordeel van de laatstgenoemde, maar alsnog is Hamilton niet zomaar een rijder. Daar waar de Brit zijn Duitse rivaal het leven zuur zou kunnen maken, zou hij het doen. Onderaan Eau Rouge is een perfecte plaats.

Voor alle brokken uit reden Hamilton en Vettel op La Source af. De eerste zet van Vettel was om buitenlangs zijn Mercedes-concurrent te geraken, waarop de zilverpijl reageerde door zijn wagen een beetje verder dan normaal naar links uit te laten lopen. Vettel moest aansluiten, liet het gat voor Eau Rouge waardoor hij op Raidillon perfect in de slipstream van Hamilton kon duiken. Inrekenen was een ABC'tje en vanaf daar kon Vettel de wedstrijd controleren om deze uiteindelijk op zijn naam te schrijven.

Het ene jaar is het andere niet. Waar Hamilton vorig jaar de topfavoriet was ondanks dat Vettel aan de leiding in het WK ging, is Vettel nu de topfavoriet terwijl het nummer één nog altijd voor Hamilton staat. Als Vettel zijn geleerde lessen in praktijk weet te brengen en in de komende acht Grands Prix zijn hoofd koel weet te houden – koeler dan in 2017 – dan zou de man uit Heppenheim over drie maanden weleens op gelijke hoogte met legende Juan Manuel Fangio kunnen staan.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen