Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1

Hoe vrouwelijke coureurs steeds meer terrein winnen in de autosport

De afgelopen jaren zien we een grote toename van vrouwelijke coureurs op het hoogste niveau in de autosport. In de Formule 1 is er helaas vooralsnog nog verrassend weinig van te merken, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

De aankondigingen volgden elkaar de afgelopen week in een rap tempo op. Zo kondigde het Richard Mille-team aan dat het met Beitske Visser, Tatiana Calderon en Sophia Floersch in zal stappen in de World Endurance Championship, het hoogste niveau van het lange-afstandsracen.

Ook in de IndyCar kwam deze week de aankondiging dat er een team bestaande uit louter vrouwen, deel zal nemen aan de eerstvolgende Indy 500. Met Simona de Silverstro, voormalig IndyCar- en Formule E-coureur, achter het stuur en een team bestaande uit vrouwelijke monteurs en engineers, doet Paretta Autosport een gooi het felbegeerde glas melk dat de Indy 500-winnaar mag nuttigen.

Het feit dat de W Series, de eerste raceklasse speciaal in het leven geroepen voor talentvolle vrouwelijke coureurs, vanaf 2021 in het voorprogramma van de Formule 1 uitkomt, spreekt ook boekdelen. Het eerste seizoen van de nieuwe Formule 3-klasse werd in 2019 verreden en was een daverend succes.

Zo was winnares Jamie Chadwick afgelopen seizoen te bewonderen in het Formula Regional European Championship en is zij momenteel ook test- en ontwikkelingscoureur bij Williams. Voor onze eigen Beitske Visser, die dat jaar tweede werd in de W Series, gingen er na afloop van dat seizoen ook nieuwe deuren open.

In gesprek met RacingNews365 vertelt de 25-jarige Visser hoe zij zelf merkt dat de interesse in de autosport bij jonge meisjes steeds groter wordt. "Het enthousiasme wordt zeker steeds groter. Als je kijkt naar de kartwereld toen ik nog actief was, dan was ik eigenlijk altijd het enige meisje in de paddock."

"Afgelopen jaar was ik in Portugal bij een kartwedstrijd en daar liepen veel meer meisjes rond dan ik ooit op een kartbaan heb gezien", glundert ze. "Er zijn steeds meer meisjes die het leuk vinden en het karten uitproberen, dus dat is prachtig om te zien", aldus Visser.

Niet alleen in de karts groeit het aantal talentvolle meisjes, ook steeds meer Formule 1-teams hebben ze vaker op hun radar. Ferrari ondernam samen met de FIA afgelopen seizoen actie en introduceerde het programma genaamd 'FIA Girls on Track - Rising Stars', waarin twintig jonge vrouwelijke talenten streden om een felbegeerd plekje in de opleiding van Ferrari en een gesponsord seizoen in de Italiaanse Formule 4.

Visser nam daar in 2020 ook een kijkje, zo vertelt ze. Op het circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk hielp ze als jurylid bij het beoordelen van de talenten. "Het was heel leuk om te zien hoe gedreven ze waren", herinnert ze zich. "Ze zaten allemaal heel dicht op elkaar, dus het was zeker niet gemakkelijke om een keuze te maken. Het was vooral mooi om te zien dat het niveau gewoon hoog was."

Deze vrijdag werd de Nederlandse Maya Weug als winnares uitgeroepen van het talentenprogramma. Zij mag zich opmaken voor een seizoen in de Formule 4 en voor minimaal één jaar een plek in het Ferrari-juniorenprogramma. In navolging van coureurs als Charles Leclerc en Mick Schumacher gaat zij op jacht naar een plek in het Formule 1-team van Ferrari.

Het is slechts het topje van de ijsberg als het aankomt op de vrouwelijke coureurs die momenteel de raceladder beklimmen. Neem bijvoorbeeld Juju Noda, de talentvolle Japanse coureur die al op 14-jarige leeftijd de overstap maakt naar de Verenigde Staten, maar denk ook aan Sophia Floersch, die het afgelopen jaar in de Formule 3 opnam tegen andere grote talenten. Bovendien gaat Renault binnenkort ook een vrouwelijke coureur aan haar talentenprogramma toevoegen.

Allemaal hebben die vrouwelijke talenten, net zoals vrijwel alle andere jonge coureurs, hetzelfde einddoel: de Formule 1. De laatste vrouwelijke Formule 1-coureur die een officiële Formule 1-sessie afwerkte was Susie Wolff, die in 2014 en 2015 meerdere vrije trainingen afwerkte als testcoureur van Williams. Momenteel zijn Jamie Chadwick en Tatiana Calderon als test- en ontwikkelingscoureur in dienst bij respectievelijk Williams en Alfa Romeo, maar verder is de vrouwelijke spoeling in de koningsklasse van de autosport dun.

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat we een vrouw achter het stuur van een Formule 1-wagen zullen zien kruipen voor een Grand Prix. Enkele grote talenten bestormen momenteel de koningsklasse van de autosport en van veel talenten zullen gaan we nog veel horen.

1 reactie

  x
  Breaking Met deze bolide wil Mercedes Max Verstappen verslaan