Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Lewis Hamilton

"Honda had interesse in Hamilton"

Tegenwoordig staat Lewis Hamilton bekend als een van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden, maar alles had anders kunnen zijn door één carrièrekeuze van de Brit. Als McLaren de nu 35-jarige coureur in 2007 niet had later debuteren, dan was Hamilton mogelijk ingestapt bij het Formule 1-team van Honda.

Hamilton WK 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Jaren voordat Lewis Hamilton een handtekening zette onder een Mercedes-contract was hij in gesprek met Honda. In de tijd dat Honda nog als fabrieksteam actief was in de koningsklasse toonde het al interesse in de nu 35-jarige Brit.

Honda hield de bezigheden van Lewis Hamilton in de toenmalige GP2 namelijk nauwlettend in de gaten en was bereid hem weg te kapen bij McLaren, bekent voormalig Honda- en Mercedes-kopstuk Nick Fry in de Flat Chat-podcast. "Lewis Hamilton werd door Honda's sportief directeur Gil de Ferran uitgenodigd om bij hem thuis te komen eten. Daar vroeg De Ferran aan Hamilton of hij voor Honda wilde komen racen als het McLaren-verhaal niet doorging."

McLaren besloot Hamilton echter wel een kans te geven en plaatste de debutant in zijn eerste jaar naast Fernando Alonso. Een jaar later, na het vertrek van Alonso, werd Hamilton voor het eerst kampioen. Aan het eind van datzelfde jaar trok Honda de stekker uit het project en werd het team op de valreep omgevormd tot Brawn GP. Na het sprookjesjaar van 2009 werd het team opgekocht door Mercedes.

In de jaren daarna probeerde Mercedes een team op te bouwen dat voor kampioenschappen kon strijden, maar dat bleek zo eenvoudig niet. De in 2019 overleden teamadviseur Niki Lauda had daar een belangrijk aandeel in, aldus Fry.

"Het was uiteindelijk Niki Lauda die Mercedes ervan wist te overtuigen om Hamilton vast te leggen. Mercedes wilde aanvankelijk niet zoveel geld uitgeven aan een coureur, maar Lauda wist dat dit noodzakelijk was om succesvol te worden in de Formule 1. Lauda besloot op een gegeven moment gewoon om Hamilton vast te leggen, maar daarvoor had hij eigenlijk nog geen toestemming gekregen. Hamilton kwam zo jaren na dat eerste gesprek alsnog bij het team terecht."

2 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Uitslag Tweede vrije training Formule 1 GP Spanje