Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Honda maakt indruk op technisch AlphaTauri-meesterbrein Egginton

Motorleverancier Honda zou dit jaar naar verluidt een zeer goede motor in elkaar hebben gezet voor haar teams Red Bull en AlphaTauri. In de paddock zingen zelfs de geruchten al rond dat de Japanse krachtbron in 2021 de beste is van allemaal. Wat merkt men daar bij AlphaTauri, het zusterteam van Red Bull, van? We interviewden Jody Egginton, het technische hoofd van het team, die onder de indruk is van het werk van Honda.

Zowel Red Bull als AlphaTauri kwamen tijdens de wintertestdagen prima voor de dag. Aan het einde van de rit stonden de twee teams zelfs op plek één en twee bovenaan het scorebord. Natuurlijk draait het tijdens de testdagen niet om de snelle tijden, maar juist om de betrouwbaarheid van de auto en het traceren van zwakke plekken. Bij AlphaTauri waren die zwakke plekken eigenlijk niet te bekennen, zo vertelt Jody Egginton, technisch directeur van het team, in een exclusief interview met RacingNews365 . "We hebben nog geen moment gehad dat we dachten 'wow, daar hadden we nog niet aan gedacht'. De AlphaTauri AT02 is een solide evolutie van de vorige wagen, maar de basis is hetzelfde gebleven." "We hebben nog steeds dezelfde motorleverancier, dus we weten wat we daar van kunnen verwachten. Weliswaar is er een nieuwe versie motor, maar we begrijpen de veranderingen. De achterkant van de wagen is op de verplichte aanpassingen na qua filosofie hetzelfde gebleven, dus ook daar begrijpen we hoe alles werkt." "De banden zijn wel een beetje anders", vervolgt hij. "Maar daar weten we ook mee om te gaan. Aan de voorkant van de wagen werken de nieuwe aerodynamische concepten zoals we hadden verwacht. Het is nu belangrijk dat we ze tot in de details leren te begrijpen, zodat we ze weer verder kunnen doorontwikkelen." Al met al een positieve test dus voor AlphaTauri, dat volgens Egginton een solide basis heeft gelegd voor een potentieel prima seizoen. "Sommige van onze veranderingen aan de wagen zorgen voor meer ontwikkelingspotentieel in de loop van het seizoen. We hebben nog niet genoeg meters gereden om alles precies tot in de puntjes uitgevogeld te hebben, maar de veranderingen die we hebben doorgevoerd lijken te presteren zoals we hadden verwacht." Interview gaat verder onder de afbeelding .

Honda-motor maakt indruk

Niet alleen de wagen zelf is dus een mooie sprong voorwaarts ten opzichte van die van 2020, ook de Honda-motor is als het goed is een aanzienlijke verbetering. Egginton is het daar mee eens, al geeft hij geen getallen prijs. "Het is een mooie stap geweest die Honda heeft gemaakt. Ze hebben op alle vlakken keihard gewerkt, maar dat is niet anders dan andere jaren. Ze blijven pushen en de voortekenen zijn veelbelovend", glundert de Brit van AlphaTauri. "Wat betreft de packaging, de manier waarop de motor in het geheel past, hebben ze ook een mooie stap voorwaarts gemaakt. De motor is nu nog beter geïntegreerd in ons chassis, dus dat is mooi. Daardoor hebben we op aerodynamisch vlak ook meer vrijheid gekregen om te ontwikkelen, dus ook dat is mooi. Toch zijn er ook genoeg signalen dat andere motorleveranciers ook een stap hebben gezet." Over een week weten we meer, zo benadrukt ook Egginton. "Dan weten we precies hoe we ervoor staan. Aan de data kunnen we in ieder geval aflezen dat het een goede stap vooruit is en dat wijzen de testdagen ook uit. Wat de anderen hebben gedaan, dat weet ik niet. Je kan het misschien wel fantastisch hebben gedaan, maar als de concurrentie het iets fantastischer doet, dan is jouw stap opeens niet goed genoeg." "Het lijkt dus de goede kant op te gaan. Het is fantastisch om met Honda samen te werken en ze zijn te allen tijde met man en macht alles aan het doen om de motor maximaliseren."

Viaplay
x
Live Sprintrace Formule 1 GP China 2024