Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Honda reageert op harde 'GP2 engine' kritiek van Alonso

Wat betekent de deal tussen Aston Martin en Honda voor Fernando Alonso, die in zijn McLaren-jaren zeer kritisch was over de Japanse motormaker? Honda reageert op de eerdere uitspraken en zegt dat de strijdbijl begraven is.

Alonso Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de periode dat Fernando Alonso voor McLaren reed in de Formule 1, reed de tweevoudig wereldkampioen met Honda-motoren. Dit ging echter alles behalve goed: de Britse renstal was niet competitief en de motoren van Japanse komaf waren dat ook niet. Vaak leidde dit tot kritiek van Alonso.

Uitgerekend in de Grand Prix van Japan (2015) kwam het toppunt van Alonso's kritiek op Honda: hij noemde de motor 'beschamend' en een 'GP2 motor', verwijzend naar de motoren in de raceklasse onder de Formule 1. Uiteindelijk scheidden de wegen van Honda en Alonso, maar daar komt mogelijk verandering in.

Aston Martin en Honda slaan namelijk de handen ineen en worden vanaf 2026 partners in de koningsklasse. Of Alonso over drie jaar nog voor het team rijdt is natuurlijk nog niet zeker, maar wat als dat wel zo is? Kunnen Alonso en Honda nog met elkaar door een deur?

Volgens Honda-CEO Toshihiro Mibe is er niets aan de hand. "Dat ligt nu in het verleden", bevestigt hij aan een selecte groep media, waaronder RacingNews365, als hem gevraagd wordt naar de relatie met Fernando. "Hij is een supergetalenteerde coureur en we hebben ontzettend veel respect voor hem als rijder."

"2026 ligt nog wat verder in de toekomst en dus kunnen we nog niet zo veel zeggen over de coureurs. Daarnaast is de selectie een keuze van het team en laten we hun ook kiezen. Wij houden ons bezig met het bouwen van de motor dat past in het chassis, waarbij ik geloof in de volle potentie van de auto."

Honda: "Alonso een geniale coureur"

Hoewel de coureurskeuze in eerste instantie geen taak is van Honda, wil men natuurlijk wel samen sparren over toekomstige rijders. Japan kent een aantal grote namen in de racewereld en eerder kon de motorleverancier via Red Bull al Yuki Tsunoda naar de Formule 1 brengen. Langzaam kijken ze ook naar 2026 en de samenwerking met Aston Martin.

Daarbij moet Honda Racing-president Koji Watanabe ook benadrukken dat hij geen oordeel wil vellen over de huidige coureurs bij Aston Martin. Integendeel, de kritiek van Alonso is allang verleden tijd: "We gingen op dat moment door een lastige periode", zo blikt Watanabe terug op de Honda-McLaren-tijd. "Maar als gevolg daarvan hebben we wel de wereldtitels kunnen veroveren."

"We hebben ons best dus zeker gedaan. Alonso is een geniale coureur en we respecteren hem nog altijd heel erg. Ook respecteren we de coureurskeuze. We willen niet zeggen dat we ons volledig afzijdig houden van het teammanagement, maar de uiteindelijke keuze ligt natuurlijk bij het team."

"Verder zullen we wel suggesties en input leveren. Op die manier willen we het team assisteren. Natuurlijk zijn er ook een aantal Japanse coureurs en Honda-coureurs die deel willen nemen aan dit avontuur en we willen dat ze in ieder geval een kandidaat worden hiervoor", aldus Watanabe.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull kunnen enkel verliezen in Monaco

Zelfs na een F1-loos weekend praten Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk de nieuwste RN365 F1-podcast moeiteloos vol. Ze blikken onder meer vooruit op de GP van Monaco, volgens het trio het weekend dat Red Bull en Max Verstappen alleen maar kunnen verliezen.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

19 reacties

Viaplay
x
LIVE Reacties na verwoestende testdag Verstappen in Bahrein