Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Honda

Honda reageert op insinuaties Mercedes over 'snellere' motor

Honda ligt de afgelopen weken onder een vergrootglas. Vooral onder het Mercedes-vergrootglas. Het team insinueerde meerdere keren dat de Japanse motor plots een wel heel erg grote vermogensboost zou hebben gehad. De motorleverancier veegt alle beschuldigingen van tafel.

Tanabe Yamamoto
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Tijdens het Grand Prix-weekend in Frankrijk kwam Honda met haar tweede motor van het jaar voor Red Bull en AlphaTauri. Op de rechte stukken won Max Verstappen en Sergio Perez dat weekend enkele tienden op hun rivalen van Mercedes, waar men erg onder de indruk was van de motor.

"Opeens winnen ze drie tienden op de rechte stukken!", was Lewis Hamilton destijds verbaasd. "Ze zijn daar zo snel."

Ook Toto Wolff insinueerde tussen de regels door van alles. "De restricties zijn duidelijk. De motor is gehomologeerd. Er zou dus geen verschil moeten zitten in de twee Honda-motoren qua vermogen. Je kant tijdens het seizoen geen tweede motor introduceren die plots drie tienden sneller is. Dat bestaat niet. Er kunnen zich geen wonderen voordoen."

Honda heeft nu gereageerd en alle insinuaties van tafel geveegd. Volgens technisch directeur Toyoharu Tanabe is alles aan de Honda-motor gewoon in de haak en de Japanners willen niets weten van de beschuldigingen. Wel erkent hij dat Honda haar steentje heeft bijgedragen.

"Ik denk dat de krachtbron is geëvolueerd", zo wordt Tanabe geciteerd door Motorsport. "Om het seizoen met de toegestane hoeveelheid motoren af te werken is het noodzakelijk om de betrouwbaarheid te waarbogen."

"De motor is dus verbeterd op het gebied van betrouwbaarheid en prestaties. De output van de verbrandingsmotor en de ERS (zie de video onder het artikel voor meer uitleg over de ERS, red.) en hoe die gebruikt moet worden zijn ook verbeterd."

"Vooral de kwaliteit van alle aspecten hebben we denk ik kunnen verbeteren", vervolgt hij. "Van het racemanagement tot aan de missiekamer in Sakura en het personeel in de fabriek in Milton Keynes", aldus de Japanner, die komend weekend opnieuw Mercedes wil verslaan.

"We gaan de data bestuderen en de motor opnieuw afstellen, om ons zo voor te bereiden op het volgende weekend. We willen deze trend vasthouden en twee races achter elkaar de strijd aangaan op de Red Bull Ring."

Ook interessant:

Video: Zo werkt het hybridesysteem van een Formule 1-motor

De power units van de F1-auto's zijn zeer complex, maar hoe werken de hybride systemen? Wat is de ERS, wat doet de MGU-H of MGU-K? Wij leggen het uit in onderstaande video.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

24 reacties

Viaplay

Unibet
x
FIA te mild? Straffendiscussie wakkert aan na meerdere Red Bull-incidenten