Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner doet boekje open over Porsche-deal: "Ze liepen op de zaken vooruit"

Ondanks maandenlange speculaties en gesprekken achter de schermen gaan Porsche en Red Bull niet met elkaar in zee. Christian Horner legt uit waarom de twee partijen toch geen match waren voor een Formule 1-avontuur.

De gesprekken tussen Porsche en Red Bull over een mogelijke toetreding tot de Formule 1 zijn voorbij. De twee partijen gaan geen samenwerking aan een Red Bull richt zich nu volledig op haar eigen motorproject. Porsche is nog steeds geïnteresseerd in een project binnen de koningsklasse, maar hierover is verder nog weinig bekend. Christian Horner roemt Porsche en bedankt het merk voor de gevoerde gesprekken. De teambaas van Red Bull legt aan onder meer RacingNews365 uit dat de stukgelopen gesprekken totaal geen ramp zijn voor de Oostenrijkse renstal. "Porsche is een geweldig merk, een geweldig bedrijf. We wensen ze alle geluk voor in de toekomst, maar de toekomstplannen van Red Bull zijn verder duidelijk." "Deze plannen waren er al na het vertrek van Honda uit de Formule 1. We hebben faciliteiten gebouwd in Milton Keynes en toptalenten uit de sport aangetrokken - meer dan 300 personen. Ze komen te werken in een gloednieuwe fabriek, waar we onze eerste prototype V6-motor voor 2026 al hebben gestart, al voor de zomerstop. De motor en het chassis worden straks geproduceerd op één campus." Met het ambitieuze project moet Red Bull laten zien dat ze volledig zelfstandig kunnen handelen in de Formule 1. "Op geen enkel moment was dit project afhankelijk van een investeerder of een motorleverancier. Onze focus ligt op 2026 en op de verdere toekomst en daar kijken we naar uit. Een nieuw hoofdstuk voor Red Bull Racing."

Horner benadrukt: "Uiteindelijk was het geen goede deal"

Hoewel het altijd leek alsof de deal tussen Porsche en Red Bull bijna rond was, legt Horner nu uit dat er nog niets vast stond. "Er is niets ondertekend en er was geen overeenkomst. Ik ga niet in detail vertellen wat er in de gesprekken allemaal is gezegd, maar een van de sterkste punten van ons team is altijd de onafhankelijkheid geweest." Porsche wilde graag een deel van Red Bull overnemen, maar hier zaten ze in Oostenrijk niet op te wachten. Horner noemt de onafhankelijkheid van Red Bull 'een van de kernwaarden' van het bedrijf. "We wilden niet dat dat vermindert of zelf verwatert. Dat zijn fundamentele eigenschappen van ons." "Ik vind Porsche een geweldig bedrijf en een geweldig merk. Natuurlijk was het dan een goed plan om in gesprek te gaan en de mogelijkheden met ze te verkennen. Maar uiteindelijk was het geen goede deel, weet je, vanuit een strategisch oogpunt."

Grote organisatie als Porsche past niet bij Red Bull

"Grote organisaties hebben een significante planning en ik denk dat ze daardoor op de zaken vooruit liepen", vervolgt Horner. "Maar zoals ik eerder al zei: er is nooit een bindend iets geweest. Er is niets getekend door beide partijen." Red Bull blijft, zoals Horner al meermaals duidelijk maakte, liever zelf haar keuzes maken zonder te moeten wachten op het besluit van een groot bedrijf. "Een van onze kernwaarden is onafhankelijkheid en het snel kunnen maken van besluiten. Hiermee hebben we minder bureaucratie. We zijn ook een raceteam, fundamenteel, dus we maken snelle en effectieve beslissingen. Je reageert als raceteam overal erg snel op. Fabrikanten zijn wat minder autonoom in hun besluitvorming. Dat is een belangrijk iets: we willen beschermen wat we hebben. Hoe wij opereren, dat is succesvol gebleken."

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein