Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner geeft definitief antwoord op de vraag: is de Mercedes legaal of niet?

Een relletje leek op de donderdag in Bahrein snel in de kiem te worden gesmoord. Christian Horner zou volgens Duitse media al snel hebben geroepen dat de radicale Mercedes niet legaal zou zijn. Later ontkende Red Bull dat hij daar überhaupt over gesproken zou hebben. De vraag is dus hoe de Brit werkelijk denkt over de W13.

Toen Mercedes de radicaal geüpdatete W13 voor de camera's zette, had er iedereen er al snel een mening over. Red Bull-teambaas Christian Horner ongetwijfeld ook en volgens het Duitse Auto, Motor und Sport had Horner al snel geconcludeerd dat de auto welhaast illegaal móést zijn. Later gaf Red Bull aan dat Horner überhaupt niet met de publicatie had gesproken en dat de quotes uit de lucht waren gegrepen. De waarheid zal misschien ergens in het midden liggen, maar de vraag blijft dus hoe Horner werkelijk denkt over de Mercedes. Exact die vraag krijgt hij op de vrijdag in Bahrein tijdens de persconferentie voor teambazen voorgelegd: "Het is erg interessant", zo begint hij. "Het is erg innovatief waar Mercedes mee is gekomen en duidelijk totaal anders dan het concept dat wij en anderen volgen." Volgens Horner laat het zien dat de op papier strikte regels voor 2022 nog ruimte laten voor innovatie en creativiteit, waarmee nog niet bepaald is welk concept wel en welk concept niet werkt: "Dat moet de tijd uitwijzen, maar het mooie is dat als je tien teams een blanco vel papier geeft, je tien verschillende interpretaties krijgt. Mercedes is duidelijk met een extreme interpretatie gekomen." Vervolgens neemt Horner vast een voorschot op de vervolgvraag: "Om je volgende vraag of de de auto legaal is of niet alvast te beantwoorden; ja, absoluut. Hij lijkt aan alle gestelde regels te voldoen."

Horner ontkent uitspraken over 'illegale Mercedes' opnieuw

Gevraagd waarom hij nu wel denkt dat de auto legaal is en gisteren niet, verwijzend naar de vermeende uitspraken gepubliceerd door het Duitse medium, herhaalt hij wat Red Bull gisteren naar buiten bracht: "Er zijn quotes opgeschreven die niet gezegd zijn." "De auto is duidelijk innovatief, maar voor zover wij dat kunnen beoordelen, lijkt de auto aan alle regels te voldoen. Men heeft echter wel voor een andere interpretatie gekozen, voor een andere oplossing van zaken." Op donderdag echter werd ook geoordeeld dat hoewel de Mercedes strikt genomen misschien wel legaal zou zijn, de Duitse constructeur de auto misschien niet helemaal 'in de geest van de nieuwe regels' zou hebben ontworpen. Ferrari-teambaas Mattia Binotto oordeelde bijvoorbeeld dat het ontwerp van de spiegels haaks zou staan op wat onderling was afgesproken . Hoe denkt Horner daarover? "Iets voldoet aan de regels of iets voldoet niet aan de regels, maar het is niet aan ons om dat te beoordelen. De FIA zal toegang hebben tot de tekeningen en een ontwerp als dat zal zeker zijn voorgelegd aan de FIA. Het is een interessant en radicaal concept en de tijd zal leren of het een snelle auto is. Maar de legaliteit ervan is een FIA-kwestie."

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst