Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Christian Horner

Horner geeft definitief antwoord op de vraag: is de Mercedes legaal of niet?

Een relletje leek op de donderdag in Bahrein snel in de kiem te worden gesmoord. Christian Horner zou volgens Duitse media al snel hebben geroepen dat de radicale Mercedes niet legaal zou zijn. Later ontkende Red Bull dat hij daar überhaupt over gesproken zou hebben. De vraag is dus hoe de Brit werkelijk denkt over de W13.

Russell Bahrein
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Toen Mercedes de radicaal geüpdatete W13 voor de camera's zette, had er iedereen er al snel een mening over. Red Bull-teambaas Christian Horner ongetwijfeld ook en volgens het Duitse Auto, Motor und Sport had Horner al snel geconcludeerd dat de auto welhaast illegaal móést zijn. Later gaf Red Bull aan dat Horner überhaupt niet met de publicatie had gesproken en dat de quotes uit de lucht waren gegrepen.

De waarheid zal misschien ergens in het midden liggen, maar de vraag blijft dus hoe Horner werkelijk denkt over de Mercedes. Exact die vraag krijgt hij op de vrijdag in Bahrein tijdens de persconferentie voor teambazen voorgelegd: "Het is erg interessant", zo begint hij. "Het is erg innovatief waar Mercedes mee is gekomen en duidelijk totaal anders dan het concept dat wij en anderen volgen."

Volgens Horner laat het zien dat de op papier strikte regels voor 2022 nog ruimte laten voor innovatie en creativiteit, waarmee nog niet bepaald is welk concept wel en welk concept niet werkt: "Dat moet de tijd uitwijzen, maar het mooie is dat als je tien teams een blanco vel papier geeft, je tien verschillende interpretaties krijgt. Mercedes is duidelijk met een extreme interpretatie gekomen."

Vervolgens neemt Horner vast een voorschot op de vervolgvraag: "Om je volgende vraag of de de auto legaal is of niet alvast te beantwoorden; ja, absoluut. Hij lijkt aan alle gestelde regels te voldoen."

Horner ontkent uitspraken over 'illegale Mercedes' opnieuw

Gevraagd waarom hij nu wel denkt dat de auto legaal is en gisteren niet, verwijzend naar de vermeende uitspraken gepubliceerd door het Duitse medium, herhaalt hij wat Red Bull gisteren naar buiten bracht: "Er zijn quotes opgeschreven die niet gezegd zijn."

"De auto is duidelijk innovatief, maar voor zover wij dat kunnen beoordelen, lijkt de auto aan alle regels te voldoen. Men heeft echter wel voor een andere interpretatie gekozen, voor een andere oplossing van zaken."

Op donderdag echter werd ook geoordeeld dat hoewel de Mercedes strikt genomen misschien wel legaal zou zijn, de Duitse constructeur de auto misschien niet helemaal 'in de geest van de nieuwe regels' zou hebben ontworpen. Ferrari-teambaas Mattia Binotto oordeelde bijvoorbeeld dat het ontwerp van de spiegels haaks zou staan op wat onderling was afgesproken.

Hoe denkt Horner daarover? "Iets voldoet aan de regels of iets voldoet niet aan de regels, maar het is niet aan ons om dat te beoordelen. De FIA zal toegang hebben tot de tekeningen en een ontwerp als dat zal zeker zijn voorgelegd aan de FIA. Het is een interessant en radicaal concept en de tijd zal leren of het een snelle auto is. Maar de legaliteit ervan is een FIA-kwestie."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben de Formule 1 veranderd

Natuurlijk gaat het in de nieuwe RN365-podcast over het ontslag van Mazepin en het nieuwe contract van Verstappen. Luister nu de podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk.

Formule 1 wintertest Bahrein 2022 RN365 Nieuwsdossier

5 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull