Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner herinnert zich eerste ontmoeting met jarige Marko: "Hij wilde vooraf al geld zien"

Helmut Marko blaast vandaag tachtig kaarsjes uit. Natuurlijk heeft Red Bull-teambaas Christian Horner in een exclusief interview met RacingNews365 mooie woorden over voor zijn collega. Hij vertelt tevens over zijn eerste ontmoeting met Marko, lang geleden in 1996.

Helmut Marko is niet weg te denken bij het team van Red Bull en daarmee ook niet uit de Formule 1. De Oostenrijkse teamadviseur viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Voor RacingNews365 was dat de aanleiding om met vele personen uit zijn directe omgeving te spreken en natuurlijk mag Red Bull-teambaas Christian Horner in dat lijstje niet ontbreken. Ja, ze zijn al sinds 2005 twee grote uithangborden van Red Bull, maar hun eerste ontmoeting vond al veel eerder plaats in 1996 toen ze allebei met de energiedrankjesfabrikant nog niks te maken hadden. Christian Horner zette samen met vader Garry Horner een Formule 3000-team op, genaamd Arden, waar hij zelf voor zou komen te racen. Horner haalde overal zijn inventaris vandaan en zo kon het zijn dat hij naar Graz afreisde, de stad van Helmut Marko, die zelf met RSM Marko actief was in de opstapklassen richting de Formule 1: "Ik hoorde dat hij het nodige verkocht en dus ontmoette ik hem in zijn hotel. Ik zette er op in een trailer van hem over te nemen en wat volgde was een soort sollicitatie. Hij vroeg me wat ik deed en hoe en waarom."

Peentjes zweten

Uiteindelijk werd er een deal gesloten: "Ik kocht die trailer en nog wat aanvullende apparatuur en ik probeerde op allerlei manieren, waaronder met leningen, dat verdomde ding te betalen.", zo vervolgt de Brit, die de trailer niet meteen mee kon nemen. "Hij zou de trailer in Calais op de boot zetten, maar hij wilde vooraf al geld zien. Ik betaalde hem toen met alles wat ik op dat moment voorhanden had. Ik weet nog dat ik daar later met mijn vader over sprak. Hij vroeg me 'waar is die trailer dan?', waarop ik antwoordde dat ik 'm had gekocht van één of andere gast in Oostenrijk." "'En die persoon heb je een aanbetaling gedaan?', vroeg mijn vader nog, maar ik antwoordde 'nee, ik heb alles al betaald'. Marko kwam op mij over als een fatsoenlijke kerel, maar ik heb een week lang elke dag peentjes gezweet tot die trailer daadwerkelijk (in Engeland, red.) arriveerde." "Maar zo ging het dus. Dat was mijn eerste ontmoeting met hem in een hotel in Graz", zo vertelt Horner met een lach.

"Er zitten nog wat extra jaren in dat oude beestje"

Inmiddels zijn we bijna dertig jaar verder en werken de twee nauwer met elkaar samen dan ooit te voren. Tezamen vierden ze coureurssuccessen met Sebastian Vettel en Max Verstappen en respectievelijke Mark Webber en Sergio Perez droegen als teamgenoten bij aan het binnenhalen van in totaal vijf constructeurstitels. Als we Horner vragen om een boodschap aan het adres van Marko voor zijn tachtigste verjaardag, deelt hij een mooi compliment uit aan zijn teamkameraad. "Het is nu bijna twintig jaar geleden dat we samen bij Red Bull terechtkwamen. Hij was toen nog maar zo'n zestig jaar oud en hij heeft vaak geroepen dat hij op zijn zestigste pas écht goed op stoom kwam. Hij is nu nog net zo energiek als twintig jaar geleden." "En dan is er nog dat oog voor talent. Hij heeft zoveel jonge coureurs een kans geboden. Hij is een groot onderdeel van wat we als team allemaal hebben bereikt. Daar hebben we altijd van genoten en we hebben ook altijd een goede relatie weten te onderhouden. Het is geweldig geweest om al die jaren met hem te werken en ik denk dat ik nog wel wat jaren in dat oude beestje zitten."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"