Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Horner: "We hebben Verstappen het leven zuur gemaakt"

Red Bull-teambaas Christian Horner beseft dat de dertiende Grand Prix-overwinning dit jaar van Max Verstappen veel vanzelfsprekender was geweest als het Red Bull-team het de Nederlander niet zo lastig had gemaakt tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

In tegenstelling tot sommige overwinningen dit jaar moest Max Verstappen het absolute onderste uit de kan halen om in de Verenigde Staten de Grand Prix te winnen. De Red Bull-coureur stond lang stil bij zijn laatste pitstop, waardoor hij kostbare tijd en plekken verloor. Hij moest vol in de achtervolging, maar na een gedurfde inhaalactie op Lewis Hamilton was het uiteindelijk toch Verstappen die aan het langste einde trok.

Teambaas Christian Horner kon ondanks die fout van het team wel genieten van de race van Verstappen. "Max reed een zeer gecontroleerde race, maar toen kwam alles plots tot leven tijdens de tweede pitstop, die mislukte. We hadden voor de medium banden gekozen, omdat dat naar onze mening de betere banden waren. Verstappen verloor daardoor zo'n acht seconden, waardoor hij achter Charles terecht kwam."

"Toen hij hem weer had ingehaald moest Max het gat naar Lewis dichten. Je zou bijna zeggen dat het allemaal vooropgezet spel was, zodat hij zich weer naar voren kon werken en door het veld kon snijden. Dietrich had hier denk ik in ieder geval heel erg van genoten, van deze race. Om vanaf 'boven' te zien dat we met nog vijf of zes ronden te gaan een Mercedes in halen en zo de wereldtitel winnen, daar was Mateschitz heel trots op geweest."

Verstappen minder op de harde band

De overwinning kwam Verstappen dus niet aanwaaien. Al in de tweede stint had hij het even wat lastiger, want toen de Red Bull-coureur na de safety car op de harde banden reed, wist Hamilton in zijn spoor te blijven. Het zorgde ervoor dat Mercedes koos voor de undercut, waarna Verstappen en Red Bull wel moesten reageren.

Volgens de Red Bull-teambaas was dat simpelweg een kwestie van banden. "Op de medium banden waren we competitiever dan op de harde banden en dat is ook waarom we na de tweede pitstop terug gingen naar het medium rubber. Max' pace, zeker aan het einde van die laatste stint, was sterk genoeg om voorbij te gaan aan Hamilton."

"Lewis was aan het glijden en pushte heel hard. Het was een kwestie van geduld. Verstappen wist zijn frustratie na zijn pitstop snel onder controle te krijgen en zijn banden niet te verpesten. In plaats daarvan hengelde hij Charles binnen en opende Max de jacht op Hamilton. Bij zijn eerste kans was hij meteen beslissend en voltooide hij zijn taak", is Horner trots.

Red Bull maakt Max het leven zuur

Een zwaarbevochten overwinning dus voor Verstappen, maar Horner had er heel even een hard hoofd in dat die zege er nog zou gaan komen. In de laatste stint stagneerde het gat tussen Hamilton en zijn Red Bull-rivaal kortstondig, maar Verstappen gaf niet op en bewees waarom Dietrich Mateschitz in 2014 groen licht gaf aan Helmut Marko voor het aantrekken van de toen nog piepjonge Nederlander.

"Met nog tien ronden te gaan dacht ik dat het misschien niet het resultaat zou gaan worden waar we op hadden gehoopt", geeft Horner toe. "Max ging de race vastberaden in en hij zou er hoe dan ook vol voor gaan. Wij hebben hem deze zondag het leven zuur gemaakt, maar we hebben ook voor meer entertainment gezorgd!", grinnikt de teambaas.

"Verstappen heeft het uiteindelijk op de best mogelijke manier geflikt. Om hier te Grand Prix te winnen en de constructeurstitel in de wacht te slepen was heel speciaal voor ons als team, als bedrijf. Om het ook nog eens te doen in het weekend waarin we Dietrich zijn verloren... we willen deze titel graag opdragen aan hem, zijn familie en alles wat zij voor Red Bull, maar ook de Formule 1 hebben gedaan", aldus een emotionele Horner.

Ook interessant:

Briljante Verstappen boezemt concurrentie angst in

Wat betekenen de voorbije weken? Staan we aan de vooravond van een dominant Verstappen-tijdperk? Jij gaf jouw mening daarover al, nu ons podcastpanel nog. Take it away Ruud, Tom en Joris!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Lewis Hamilton voelt zich aangevallen door Verstappen: "Heeft te maken met mijn succes"