Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner: "We hebben Verstappen het leven zuur gemaakt"

Red Bull-teambaas Christian Horner beseft dat de dertiende Grand Prix-overwinning dit jaar van Max Verstappen veel vanzelfsprekender was geweest als het Red Bull-team het de Nederlander niet zo lastig had gemaakt tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot sommige overwinningen dit jaar moest Max Verstappen het absolute onderste uit de kan halen om in de Verenigde Staten de Grand Prix te winnen. De Red Bull-coureur stond lang stil bij zijn laatste pitstop, waardoor hij kostbare tijd en plekken verloor. Hij moest vol in de achtervolging, maar na een gedurfde inhaalactie op Lewis Hamilton was het uiteindelijk toch Verstappen die aan het langste einde trok. Teambaas Christian Horner kon ondanks die fout van het team wel genieten van de race van Verstappen. "Max reed een zeer gecontroleerde race, maar toen kwam alles plots tot leven tijdens de tweede pitstop, die mislukte. We hadden voor de medium banden gekozen, omdat dat naar onze mening de betere banden waren. Verstappen verloor daardoor zo'n acht seconden, waardoor hij achter Charles terecht kwam." "Toen hij hem weer had ingehaald moest Max het gat naar Lewis dichten. Je zou bijna zeggen dat het allemaal vooropgezet spel was, zodat hij zich weer naar voren kon werken en door het veld kon snijden. Dietrich had hier denk ik in ieder geval heel erg van genoten, van deze race. Om vanaf 'boven' te zien dat we met nog vijf of zes ronden te gaan een Mercedes in halen en zo de wereldtitel winnen, daar was Mateschitz heel trots op geweest."

Verstappen minder op de harde band

De overwinning kwam Verstappen dus niet aanwaaien. Al in de tweede stint had hij het even wat lastiger, want toen de Red Bull-coureur na de safety car op de harde banden reed, wist Hamilton in zijn spoor te blijven. Het zorgde ervoor dat Mercedes koos voor de undercut, waarna Verstappen en Red Bull wel moesten reageren. Volgens de Red Bull-teambaas was dat simpelweg een kwestie van banden. "Op de medium banden waren we competitiever dan op de harde banden en dat is ook waarom we na de tweede pitstop terug gingen naar het medium rubber. Max' pace, zeker aan het einde van die laatste stint, was sterk genoeg om voorbij te gaan aan Hamilton." "Lewis was aan het glijden en pushte heel hard. Het was een kwestie van geduld. Verstappen wist zijn frustratie na zijn pitstop snel onder controle te krijgen en zijn banden niet te verpesten. In plaats daarvan hengelde hij Charles binnen en opende Max de jacht op Hamilton. Bij zijn eerste kans was hij meteen beslissend en voltooide hij zijn taak", is Horner trots.

Red Bull maakt Max het leven zuur

Een zwaarbevochten overwinning dus voor Verstappen, maar Horner had er heel even een hard hoofd in dat die zege er nog zou gaan komen. In de laatste stint stagneerde het gat tussen Hamilton en zijn Red Bull-rivaal kortstondig, maar Verstappen gaf niet op en bewees waarom Dietrich Mateschitz in 2014 groen licht gaf aan Helmut Marko voor het aantrekken van de toen nog piepjonge Nederlander. "Met nog tien ronden te gaan dacht ik dat het misschien niet het resultaat zou gaan worden waar we op hadden gehoopt", geeft Horner toe. "Max ging de race vastberaden in en hij zou er hoe dan ook vol voor gaan. Wij hebben hem deze zondag het leven zuur gemaakt, maar we hebben ook voor meer entertainment gezorgd!", grinnikt de teambaas. "Verstappen heeft het uiteindelijk op de best mogelijke manier geflikt. Om hier te Grand Prix te winnen en de constructeurstitel in de wacht te slepen was heel speciaal voor ons als team, als bedrijf. Om het ook nog eens te doen in het weekend waarin we Dietrich zijn verloren... we willen deze titel graag opdragen aan hem, zijn familie en alles wat zij voor Red Bull, maar ook de Formule 1 hebben gedaan", aldus een emotionele Horner.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst