Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner sluit protest tegen Aston Martin niet uit: "Daarom nemen we dit hoog op"

Het weekend van de Grand Prix van Spanje stond grotendeels in het teken van de Aston Martin die in de flanken veel leek op de Red Bull. Overweegt Red Bull vervolgstappen tegen Aston Martin? RacingNews365 sprak met teambaas Christian Horner.

Verstappen Spain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De Aston Martin AMR22 leek in Spanje opeens in veel facetten op de Red Bull RB18. Red Bull toonde zich achterdochtig, ook al had de FIA de bolide goedgekeurd. Wat de zaak in de ogen van Red Bull verdacht maakt (een beetje afkijken bij de concurrent is immers niet verboden), is dat veel Red Bull-personeel afgelopen winter de overstap maakte naar Aston Martin. Was er intellectueel eigendom mee verhuisd? Dat is wat Red Bull onderzoekt, zo legt teambaas Christian Horner uit in een exclusief interview met RacingNews365.

"Het is heel normaal dat personeel overstapt naar andere teams. Maar in dit geval is het natuurlijk relevant of er geen intellectuele eigendommen zijn overgenomen", zo begint de teambaas van Max Verstappen en Sergio Perez.

"Wij hebben systemen die onze data beschermen en controleren en we werken samen met partners om daarop toe te zien. Voor ons de volgende stap dan ook om met zekerheid vast te stellen dat er geen Red Bull-eigendommen zijn ingezien op wat voor manier dan ook."

Toen in 2020 de Racing Point wel erg veel op de Mercedes leek, werd deze in eerste instantie ook goedgekeurd door de FIA. Toen er echter alsnog een protest kwam van Renault, werd er nader onderzoek gedaan en alsnog actie ondernomen. Verwacht Horner dat er nu iets soortgelijks kan gebeuren? "Ik kan niet voor andere teams spreken", aldus Horner.

Maar een protest vanuit Red Bull? Is dat dan wellicht aan de orde? Horner sluit niks uit, net zoals hij niks bevestigt: "We moeten vooral eerst ons eigen onderzoek uitvoeren."

Ook AlphaTauri moet beschermd worden

Overigens merkt Horner op dat dat casus van de Racing Point, die wel heel sterk leek op de Mercedes, niet volledig te vergelijken valt met deze nieuwe casus. De Brit stipt namelijk één groot verschil aan tussen toen en nu.

"Het verschil is dat Racing Point in Mercedes een partner had gevonden die bereid was mee te werken. De goede relatie tussen Toto Wolff en Lawrence maakte dat ook mede mogelijk. Maar in dit geval is er geen sprake van een relatie tussen de twee teams (Red Bull en Aston Martin, red.). Daarom nemen we dit hoog op."

Die relatie tussen Red Bull en AlphaTauri is er wel en dus moet niet alleen Red Bull beschermd worden, maar ook het zusterteam. Immers, als de Aston Martin op de verkeerde manieren performance weet te vinden, is AlphaTauri bij uitstek een team dat daar door geraakt kan worden.

"Wij hebben met Red Bull en AlphaTauri twee teams met dezelfde eigenaar, maar toch komt het zusterteam qua ontwerpfilosofie niet zo dicht in onze buurt als een rivaliserend team, terwijl we binnen de reglementen onderdelen uitwisselen. Dat roept ongetwijfeld vragen op vanuit de hele pitlane."

Ook interessant:

Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull

In de nieuwste Formule 1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk terug op de GP van Spanje. Max Verstappen won, maar het ging niet vanzelf. Verder kijken ze naar de problemen van Ferrari, de comeback van Hamilton, vooruit naar de GP van Monaco en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Monaco 2022 RN365 Nieuwsdossier

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen