Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner verbaasd over radiogesprekken tussen Wolff en FIA: "Het voelde heel eenzijdig"

Red Bull-teambaas Christian Horner doet een boekje open over een aantal verrassende momenten in het afgelopen Formule 1-seizoen. De eerste paar keer dat hij Toto Wolff op live televisie een gesprek hoorde voeren met de FIA, kwam voor hem als een grote verrassing.

XPB 1126499 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In het vorige Formule 1-seizoen konden de teambazen rechtstreeks contact opnemen met FIA-wedstrijdleider Michael Masi. Hier werd meermaals handig gebruik van gemaakt en dit werd uitgezonden, wat voor een soap zorgde tussen Mercedes en Red Bull. Christian Horner, teambaas van laatstgenoemde renstal, is het er volledig mee eens dat de hele situatie verkeerd werd aangepakt.

Horner legt uit dat ook hij verbaasd was over het radiocontact. De eerste keer dat hij merkte hoe ver ze konden gaan hiermee, was toen Mercedes-teambaas Toto Wolff tijdens een race te horen was. De Oostenrijker praatte rechtstreeks met Michael Masi. Of dit goed was in de F1? "Nee, dat vind ik eigenlijk niet", zo trapt Horner af in de Beyond the Grid podcast.

"Maar het was een patroon dat langzaamaan geboren werd. Het startte in het begin bij Toto, toen het bericht van hem uitgezonden werd. Waarschijnlijk was ik hiervan wel de schuldige, omdat ik er binnen de strategie- en commissievergaderingen op aandrong. Ik zei dat er ontzettend veel gebruik werd gemaakt van de intercom, waarvan de kijkers naar mijn mening van op de hoogte moesten zijn."

Horner legt uit dat de teambazen volgens de normale gang van zaken niet zomaar contact opnemen met de wedstrijdleiding. "De intercom werd vooral gebruikt tussen de teammanagers en de wedstrijdleider. Het resultaat van dit (het uitzenden, red.) is dat de gesprekken misschien wat minder inhoudelijk zouden worden, want de teammanager zouden dan enkel nog contact opnemen als ze sterke bewijzen voor iets hebben."

Radiobericht Wolff gaf Horner een vreemd gevoel

In het vierde weekend van het F1-seizoen van 2021 gebeurde er iets onverwachts voor Horner. "Het was op de zondag in Barcelona dat ik in de uitzending Toto op de radio hoorde praten tegen Mikey (voormalig wedstrijdleider Michael Masi, red.). Dat vond ik vreemd. Ik heb nooit een één-op-één kanaal gehad. Het werd altijd omgeleid via de teammanager."

Een aantal races later in Groot-Brittannië, de tiende race van het seizoen, viel het kwartje. "Het drong pas echt tot me door in Silverstone, toen er plotseling een hele dialoog was tussen Toto en Michael. Hij stuurde daarna een e-mail en ging naar hem naartoe. Toen dacht ik, oké, dit pik ik niet: ik ga er naartoe."

"Het voelde namelijk heel eenzijdig. Een teambaas zou niet moeten kunnen lobbyen en invloed hebben op de wedstrijdleiding. Achteraf was het een verhit gesprek tussen Toto en mij bij Race Control. Toto was natuurlijk van mening dat het 'zijn bocht' was en dat 'zijn coureur' geen straf verdiende. Ik had ondertussen een coureur in het ziekenhuis. Dat was nogal beledigend."

De Red Bull-teambaas doelt hier natuurlijk op het incident tijdens de race op Silverstone vorig jaar. In de openingsfase tikte Lewis Hamilton titelconcurrent Max Verstappen aan in Copse, waarna hij keihard in de bandenstapel belandde. Hamilton won daarna ondanks een straf de race.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Horner en Wolff tijdens de GP van Abu Dhabi

Na het incident in Silverstone had er volgens Horner verandering moeten komen. "Ik denk dat we hadden moeten zeggen: vanaf nu wordt er alleen nog maar gecommuniceerd tussen de wedstrijdleider en de teammanagers. Op een gegeven moment werd de concurrentiestrijd echter zo intens dat je, natuurlijk, het beste wil doen voor je team. Je beargumenteert alles zo sterk mogelijk voor je eigen team."

"Dit kwam meer tot uiting in Abu Dhabi, waar Toto op meerdere momenten tijdens de race probeerde de inzet van een safety car te voorkomen. Ze wilden niet dat wij de race 'stuurden' en zodra je dat hoort - wij krijgen ook die berichten - schiet ik in de verdediging. Ik representeerde de 'oppositie' en ik wilde niet dat dit eenzijdig zou zijn."

"Het ergste wat je hierbij kan hebben is dat de laatste persoon die in iemands oor praat, de meeste invloed heeft. Ik vind het dus alleen maar goed dat dit helemaal gestopt is." Na de GP van Abu Dhabi in 2021 werden er maatregelen genomen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Radiocontact tussen teambazen en de wedstrijdleiding werd verboden, Masi moest vertrekken en de safety car-procedures werden aangepast.

Invloed op de uitslag van de race, en dus de kampioenschapsstrijd van vorig jaar, had het volgens Horner overigens niet. "De belangrijkste factor hierin was Nicholas Latifi. Het was een duidelijke safety car met nog een aantal ronden op de teller. De prioriteit was nog om de race te vervolgen. De enige fout die werd gemaakt, dat was het niet weghalen van de laatste twee auto's (die op een ronde waren gezet, red.). Dat had geen enkel verschil gemaakt met de uitslag", aldus Horner.

Ook interessant:

Krijgt Verstappen in De Vries een Nederlandse 'teamgenoot' binnen Red Bull?

De tijd heeft sinds de Formule 1 Grand Prix van Italië bepaald niet stilgestaan en al helemaal niet voor Nyck de Vries. Hij steelt de headlines en zoals het zich nu laat aanzien ook het AlphaTauri stoeltje voor 2023. Zou dat een goede move zijn voor de tweede Nederlander op de Formule 1-grid? Dit en meer bespreken coureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

37 reacties

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"