Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Horner verwijst eerste analyse Perez over Verstappen-zege naar de prullenbak

Waar verloor Sergio Perez de GP van Miami? Christian Horner en Sergio Perez zijn het er over eens: tijdens zijn stint op de medium banden. Wat betreft de precieze reden zitten de twee echter niet op een lijn.

Perez Sainz Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sergio Perez verloor de GP van Miami, nadat hij vanaf poleposition was gestart. Op papier had hij zeer goede kansen, want Max Verstappen moest de race vanaf startrij vijf aanvangen. Toch delfde hij het onderspit. Zijn eerste analyse na de Grand Prix was dat de medium banden, waar hij op startte, roet in zijn eten hadden gegooid.

"De medium band was echt slecht, slechter dan verwacht. Daar heeft onze racepace onder geleden. De race begon goed, maar al heel snel merkte ik dat de medium banden erg fragiel waren. Daarom moest ik de band heel erg beschermen, om het tot ronde 15 te redden. Het was zeer lastig om echt op die medium banden te 'leunen'. Je zag dat Max het gat op de harde banden dichtte en toen wist ik dat het lastig ging worden."

Een start op de harde band was volgens Checo nooit het plan. "Als je op poleposition start, dan is de harde band een veel grotere gok, in combinatie met mogelijke safety cars en dat soort dingen. Niemand had verwacht, kijk maar naar de rest van de grid die voor de medium kozen bij de start, dat de medium band zo zwak zou zijn. Zodra we een paar ronden achter de rug hadden, realiseerden we ons dat het een vrij slechte band was."

Horner is het er niet mee eens

Zijn teambaas Christian Horner, is het toch niet helemaal eens met de conclusie van zijn Mexicaanse coureur. Hij zag namelijk dat Checo veel te conservatief was op de medium sloffen en wijst naar Fernando Alonso als voorbeeld. De Spanjaard reed het langste door van iedereen die op de medium was gestart.

Gevraagd waarom zijn coureur in de beginfase niet een groter gat wist te slaan naar de concurrentie, wijst Horner op de nervositeit van Perez. "Checo startte op de banden en volgens de simulaties was dat de snelste tactiek. In de eerste tien ronden managede hij de pace. Hij was nerveus over de rechter voorband, terwijl andere teams wat last kregen van slijtage."

"Hij beschermde zijn banden goed en begon na tien ronden te pushen en een leiding op te bouwen. Als hij nu terug zou kijken op de race, dan denk ik dat Checo harder zou pushen in de openingsfase. De medium band is namelijk een heel goede band gebleken, zoals we zagen bij Fernando, die er lang op door kon rijden."

"Checo heeft een goede race gereden, zeker op de harde banden, maar de schade aan zijn race werd in de eerste stint aangericht. Daar heeft hij een te kleine buffer opgebouwd voor later in de race", concludeert de teambaas, die bijval krijgt van bandenbaas Mario Isola van Pirelli.

"De verrassing voor mij was dat de slijtage van de medium banden veel lager was dan verwacht. Veel lager dan op vrijdag en zaterdag. Van zaterdag op zondag heeft het geregend, waardoor het circuit 'groener' was en we meer slijtage verwachtten. De track evolution zorgde er waarschijnlijk voor dat het toch meeviel", aldus de Italiaan.

Ook interessant:

Briljante Verstappen zet Perez op zijn plek

Een daverende overwinning van Verstappen in Miami, die daarmee Perez weer op zijn plek zette, zo merkt men op in de nieuwste RN365 F1-podcast, waarin Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk hun oordeel vellen over alle gebeurtenissen in de F1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Miami 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen geeft waarschuwing af: "Zal zijn tol eisen"