Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

IJzersterke De Vries verovert poleposition voor tweede Formule E-race, met Frijns in zijn rug

Nyck de Vries en Robin Frijns hebben wederom bewezen dat ze tot de top van het Formule E-veld horen. De Vries pakte de pole in Diriyah voor de tweede Formule E-race, Frijns veroverde P3.

Niet een, maar twee races in een weekend! De Formule E doet het gewoon en begon op zaterdag gewoon weer opnieuw aan een racedag. Op vrijdag was het Nyck de Vries die de eerste race van het seizoen won, maar op zaterdag begon iedereen gewoon weer op nul tijdens de kwalificatie. De nieuwe opzet van de kwalificatie betekende dat de coureurs eerst de baan op gingen in twee groepen van elf. In groep A alle coureurs die op de oneven plekken staan in het kampioenschap en in groep B alle coureurs die op de even plekken staan. De Vries zat in groep A en was wederom in vorm. Hij sloot de groepsfase af als snelste van zijn groep en mocht dus door naar de kwartfinales. Frijns deed het ook goed in groep B en stootte eveneens door naar de kwartfinales, waarin de beste acht het in duels tegen elkaar opnemen. De verrassing van de groepsfase was Vandoorne, die zich niet wist te plaatsen voor de duels. Hij zal dan ook de race aanvangen vanaf buiten de top acht. Hetzelfde geldt voor Jaguar-coureurs Mitch Evans en Sam Bird, nadat beide coureurs de muur raakten in hun eerste runs en daar de rest van de groepsfase last van hadden.

1487410421690769411

Zinderende start! Nyck de Vries rijdt zich in de eerste fase van de kwalificatie naar de eerste plaats! Momenteel rijdt groep B over de baan en daarna zullen we de regerend wereldkampioen weer in actie zien! #ZiggoSport #ABBFormulaE pic.twitter.com/6mHVcg7FqV — Ziggo Sport Racing (@ZS_Racing) January 29, 2022

Oranje boven!

In de kwartfinales nam De Vries het op tegen tweevoudig Formule E-kampioen Jean-Éric Vergne. De Fransman was geen partij voor de man uit Sneek en De Vries stootte met gemak door naar de halve finales. Frijns nam het op tegen Oliver Rowland van Mahindra Racing. Ook de Limburger wist zonder problemen de halve finales te bereiken. Twee Nederlanders bij de top vier! Onze twee landgenoten ontliepen elkaar in de halve finales. Regerend kampioen De Vries moest afrekenen met Lucas di Grassi om de finale te kunnen bereiken, Frijns moest Edoardo Mortara verslaan. Een Nederlands onderonsje in de finale lag op de loer. De Vries was opnieuw veel te sterk voor zijn tegenstander. Dit keer zo'n 0,4 seconde, waardoor hij zich op mocht maken voor het duel om de poleposition. Daarin was zijn tegenstander niet Frijns, want de Limburger moest zijn meerdere erkennen in Mortara. Wel mag hij de race, die om 18:03 uur Nederlandse tijd begint, vertrekken vanaf P3! De Vries maakte er samen met Mortara een spannende finale van. Hij pakte de pole met een verschil van 0,005 seconde! Voor de pole kreeg de Mercedes-coureur ook al 3 WK-punten bijgeschreven, waardoor hij zijn leiding in het kampioenschap weer verder wist uit te breiden. Vanavond kan hij zijn voorsprong nog verder vergroten. Check hieronder de spannende beelden van de ontknoping van de kwalificatie.

1487424455009841156

De regerend wereldkampioen én de vicewereldkampioen! Een ieniemienie marge voor Nyck de Vries en hij pakt POLE POSITION! Gaat hij vanavond al zijn tweede overwinning van het seizoen pakken? #ZiggoSport #ABBFormulaE pic.twitter.com/mH8IEMGd3U — Ziggo Sport Racing (@ZS_Racing) January 29, 2022

De Vries niet helemaal tevreden

Ondanks dat hij na zijn zege op vrijdag nu weer ijzersterk was en de pole veroverde, stond hij met gemengde gevoelens voor de microfoon na afloop van de kwalificatie voor de tweede ePrix van Saoedi-Arabië. "Om eerlijk te zijn ben ik teleurgesteld met mijn laatste ronde, want het was niet zo'n goed rondje als de ronden daarvoor. Ik had een goede eerste sector, maar daarna probeerde ik te hard en verloor ik momentum. Ik ben blij dat het genoeg was, want we verdienden het wel, maar ik ben niet tevreden met mijn laatste run." In de race zal het een strijd worden met Rokit Venturi, denkt hij. "Het lijkt erop dat we gaan vechten met Venturi in de race. We hebben een goed pakket dit weekend, maar dit is pas het begin van het jaar. Het hele veld is heel competitief, daar ben ik zeker van, dus we zullen ongetwijfeld met meerdere teams vechten door het seizoen heen", aldus de geboren Fries.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi