Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

IJzersterke kwalificatie De Vries in Valencia, maar gridstraf werpt hem terug

Nyck de Vries begint zaterdagmiddag in een solide uitgangspositie aan de E-Prix van Valencia. De Nederlander werd tijdens de kwalificatie knap derde, maar start vanaf de achtste plaats na een straf.

De kwalificatie in de Formule E is een bijzondere aangelegenheid. De top zes in het algemeen klassement mag als eerste de baan op om een tijd neer te zetten, in op papier de meest lastige omstandigheden met de minste grip. In totaal mogen er vier groepen van zes kwalificeren, waarna de beste zes coureurs doorgaan naar de Super Pole. Vanwege zijn vijfde plaats in het kampioenschap mocht Nyck de Vries in de eerste groep naar buiten, maar toch deed hij het net als teamgenoot Stoffel Vandoorne zeer goed. Beiden stootten door naar de Super Pole, waar de beste zes coureurs nog eens één enkele ronde neer mogen zetten om te bepalen wie de poleposition krijgt. De Vries ging daarin als eerste de baan op en zette meteen een scherpe tijd neer. De man uit Sneek klokte op het circuit Ricardo Tormo een 1:26,730. Op dat moment de snelste tijd van de dag. Na hem kwamen er nog vijf coureurs de baan op, waaronder teamgenoot Vandoorne, Sebastien Buemi en Antonio Felix da Costa. Vandoorne wist hem echter net af te troeven, net als Da Costa. Het betekent dat De Vries zal starten vanaf plek acht, omdat hij de derde tijd klokte en nog vijf plaatsen straf had staan na de crash in de slotronde tijdens de vorige race in Rome. Geen slechte uitgangspositie om zaterdagmiddag te kunnen schitteren tijdens de eerste Formule E-race ooit op een permanent circuit. Robin Frijns wist vanuit dezelfde kwalificatiegroep als De Vries niet door te stoten naar de Super Pole en zal de race aanvangen vanaf de zestiende startplek. Kampioenschapsleider Sam Bird stelde teleur en start vanaf plek 21. Nummer twee Mitch Evans maakte met een achttiende tijd ook geen goede indruk. Vandoorne en De Vries kunnen zaterdagmiddag dus goede zaken doen. De Formule E-race in Valencia start om 15:03.