Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Racelegende Gil de Ferran onverwachts overleden

Gil de Ferran is op 56-jarige leeftijd overleden. De Braziliaan won in 2003 de Indy 500 en was ook in de Formule 1 actief als sportief directeur bij Honda en McLaren.

XPB 987725 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Gil de Ferran, de Indy 500-winnaar van 2003, is op 56-jarige leeftijd overleden. De Braziliaan, tweevoudig CART Series-kampioen, overleed op 29 december na een hartaanval in The Concourse Club in Florida, waar hij racete met zijn zoon, meldt The Associated Press. De Ferran nam het in de Britse Formule 3 op tegen coureurs als Rubens Barrichello en David Coulthard en zou twee opeenvolgende CART-titels pakken in 2000 en 2001.

In 2000 vestigde hij een snelheidsrecord in een kwalificatieronde op de nu verdwenen California Speedway. Zijn snelheid van 241,428 mijl per uur op de twee mijl lange oval is nog steeds niet verbeterd. Na zijn Indy 500-succes in 2003 met Penske stapte De Ferran in 2005 over naar het Formule 1-management van BAR-Honda, waar hij twee jaar later zijn ontslag indiende. Midden 2018 trad hij in dienst bij McLaren als sportief directeur nadat Eric Boullier het team had verlaten, maar hij vertrok begin 2021 als onderdeel van een hervorming. Eerder dit jaar, tijdens de Grand Prix van Miami, werd bekendgemaakt dat hij zou terugkeren bij McLaren in een consultancy-rol, en hij was eind november aanwezig bij de Grand Prix van Abu Dhabi.

McLaren meldt het volgende in een statement. "Iedereen bij McLaren Racing is geschokt en diep bedroefd over het verlies van een geliefd lid van onze McLaren-familie. We betuigen onze innige medeleven aan de familie, vrienden en geliefden van Gil de Ferran. Gil was een belangrijk schakel van ons raceteam. Hij was een formidabele kracht op en naast de baan en heeft een blijvende impact gehad op iedereen die met hem racete en samenwerkte. Het volledige team zal hem missen."

De Ferran laat zijn vriendin Angela en zijn kinderen Anna en Luke achter. RacingNews365 wenst alle naasten van Gil de Ferran sterkte in deze droevige tijd.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen