Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

IndyCar-coureur die verlamd raakte bij enorme crash maakt comeback

Drie jaar na een zeer heftig ongeluk in de IndyCar maakt Robert Wickens zijn comeback in de autosportwereld.

Robert Wickens zal in 2022 na een lange revalidatie zijn comeback maken als autocoureur. De Canadees zal deelnemen aan de IMSA Michelin Pilot Challenge, een grote touringcarcompetitie in de Verenigde Staten en in Canada. Wickens zal samen met Mark Wilkins uitkomen voor Bryan Herta Autosport. Na een horrorcrash in 2018, toen Wickens nog IndyCar reed, raakte hij onder zijn middel verlamd. Na licht contact met een andere coureur knalde de Canadees keihard in de muur van Pocono Raceway. In de daaropvolgende jaren won Wickens de harten van velen door video's en foto's te delen van zijn revalidatie. Door nooit op te geven is het de voormalig IndyCar-coureur gelukt om weer wat kracht in zijn benen te krijgen. Uiteindelijk kreeg hij de kans om te testen in Ohio in 2021, waar hij plaats mocht nemen in een Hyundai-touringcar. Deze bolide was speciaal voor hem uitgerust met rem- en gaspedalen die bestuurd konden worden met zijn handen. Dit overtuigde Herta dat Wickens klaar is voor een comeback.

BnzSY7HnCeU

Dit bericht op Instagram bekijken Een bericht gedeeld door Robert Wickens (@robertwickens)

Een speciaal aangepaste bolide voor Wickens

Het team heeft de kennis en ervaring in huis om haar bolides aan te passen aan de situatie van Wickens. Een andere coureur voor het team, Michael Johnson, verloor het gevoel in zijn benen na een motorongeluk. Hierdoor wist Herta's team hoe ze de racewagen moesten veranderen naar wens van de Canadees. "De nummer 33 Hyundai Elantra N TCR heeft een op maat gemaakt hand-besturingssysteem, welke ontworpen is door BHA's technisch directeur David Brown, tezamen met ontwikkelingstechnicus Jonathan Gormley", aldus het team. "Het systeem heeft een metalen ring, welke vastzit aan het rempedaal met een aantal op maat gemaakte buizen. De ring zit achter het stuurtje, waarmee je met je vinger kan remmen door eraan te trekken."

BuHDcGIH02o

Dit bericht op Instagram bekijken Een bericht gedeeld door Robert Wickens (@robertwickens)

"Ik heb gedroomd van dit moment"

Wickens ziet zijn rentree in de autosportwereld als een geweldig moment. "Ik heb veel nachten nagedacht en gedroomd over dit moment en met de support van Bryan Herta en Hyundai wordt het nu werkelijkheid. Ik ben hongeriger dan ooit om te strijden voor overwinningen. Ik kijk ernaar uit om mij bij het Bryan Herta Autosportteam te voegen en mijn eerste ervaringen kan opdoen in de Hyundai Elantra N TCR." Herta is enorm blij met de komst van Wickens. "We hebben Robert's revalidatie op de voet gevolgd en zijn, net als zijn vele fans, verwonderd door zijn toewijding en doorzettingsvermogen. Nu we kunnen aankondigen dat hij zijn rentree maakt in de motorsport in een van onze Hyundai touringcars, is ongelooflijk."

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie