IndyCar in 2009: een Nederlander tussen de racelegendes

04 nov. 2018 14:00 René Oudman 0 reacties
Dat geluk voor een autocoureur niet alleen te behalen is in Europa, bewezen meerdere rijders door een succesvolle overstap te maken naar de Verenigde Staten. Robert Doornbos reed uiteindelijk slechts twee jaren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, maar deze jaren waren onvergetelijk.

Dit weekend belicht Racingnews365 het Amerikaanse avontuur van Doornbos aan de hand van een tweedelig interview, tevens wordt er terugkeken het IndyCar-veld van 2009, waarover de Rotterdammer in het tweede deel van de review al sprak. Aan de start van de IndyCar-races verschenen rijders met een waanzinnig cv.

'D-Dub' Dan Wheldon werd helaas niet ouder dan 33 jaar

In 2018 verscheen hij voor de achttiende keer aan de start op de Brickyard en met drie zeges in de befaamde Indianapolis 500 mag Helio Castroneves zich een van de grootsten aller tijden noemen. Spider-Man zegevierde voor het laatst in Indianapolis tijdens de editie waaraan ook Doornbos deelnam. In 2019 zal Castroneves er weer bij zijn, ondanks dat hij ten tijde van die race inmiddels 44 jaar oud is.

Al zeven jaar niet meer onder ons. Dan Wheldon, de man met de million dollar smile, was een van de absolute publiekslievelingen in de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd besloot de Brit de overstap naar de States te maken en aldaar groeide hij uit tot een topcoureur. In 2005 won Wheldon de Indianapolis 500, iets wat hij zes jaar later herhaalde. Wheldon verongelukte op 33-jarige leeftijd in de seizoensafsluiter van 2011, waar hij machteloos bleek tijdens een verschrikkelijke kettingbotsing.

Jarenlang stond ze te boek als de snelste vrouw op aarde en Bernie Ecclestone, de voormalige Formule 1-baas, wilde haar maar al te graag naar Europa lokken. Danica Patrick (36) bleef haar moederland echter trouw, mede vanwege de iconische status die ze had opgebouwd. Patrick had in 2008 als eerste vrouw ooit een IndyCar-race gewonnen en zou na 2011 naar de NASCAR vertrekken, om voor de Indy 500 van dit jaar eenmalig terug te keren. Die terugkeer eindigde overigens in tranen: Patrick ging daarna met pensioen.

Vijfvoudig IndyCar-kampioen Dixon wordt als een van de beste rijders ter wereld beschouwd

‘Zet Scott Dixon in een Mercedes en hij doet mee om de F1-wereldtitels’, is een veelgehoorde kreet in Amerika. De Nieuw-Zeelander (38) had ten tijde van Doornbos’ deelname al twee titels en een Indy 500-zege op zijn naam staan, sindsdien voegde de Kiwi nog drie IndyCar-kampioenschappen aan zijn voortreffelijke cv toe. In de Verenigde Staten kan Dixon niet meer stuk.

Een van de Europeanen in het IndyCar-veld van 2009 was de uiteindelijke kampioen, de man die vier titels bijeen reed en driemaal de Indy 500 won. Dario Franchitti (45) is tegenwoordig commentator bij de Formule E, maar zijn actieve loopbaan zorgde voor heel wat meer geluid dan de serie waarvan hij hedendaags verslag doet. Een absolute legende aan de overkant van de Atlantische Oceaan, wiens carrière helaas niet mocht eindigen op de manier die hij had verdiend. Franchitti maakte een megaklapper mee op een stratencircuit in Houston, eentje waarvan hij vandaag de dag de gevolgen nog voelt.

Good-old Tony Kanaan viert op oudejaarsdag zijn 44ste verjaardag, maar is nog steeds niet van plan te stoppen. In 1998 reed de Braziliaan voor het eerst mee op het hoogste niveau en in 2018 was hij nog steeds aanwezig. TK heeft een iets minder lange erelijst dan bijvoorbeeld Dixon en Franchitti, maar met een IndyCar-kampioenschap (2004) en een Indy 500-zege (2013) komt hij er bepaald niet slecht van af. Vanwege zijn vrolijke voorkomen de knuffelbeer van de serie.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen