Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Inflatie raakt ook de Formule 1: teams in conclaaf over uitbreiding budgetplafond

Deze dinsdag komen de Formule 1-teams bij elkaar om samen met de Formule 1 en de FIA te praten over meerdere onderwerpen, maar vooral de toegenomen kosten vanwege de inflatie staan hoog op de agenda.

Start Bahrain 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RacingNews365
Sinds vorig jaar is er een budgetplafond in werking getreden in de Formule 1. Dit jaar mogen de teams 140 miljoen dollar uitgeven, al zijn er wel dingen die buiten het budgetplafond vallen, zoals is te lezen in onze uitgebreide uitleg over de financiële regels.

Dingen als transportkosten vallen echter wel onder de zogeheten budgetcap. Die kosten rijzen de laatste tijd de pan uit, waardoor de F1-teams zich massaal achter de oren krabben.

Red Bull wil oplossing

Al een geruime tijd roepen de meeste teambazen om een verruiming van het budgetplafond, omdat het steeds lastiger wordt om binnen de grenzen van het budgetplafond te blijven. Red Bull-teambaas Christian Horner legt uit.

"Het is een grote uitdaging. De transporten kosten zijn dit jaar bijna verdubbeld. We zien wereldwijd op vele vlakken natuurlijk de inflatie, dus daar moeten we binnen het budgetplafond rekening mee houden. We moeten deze kosten mee gaan nemen, want het heeft een effect op nieuwe onderdelen en onze mensen."

"De Formule 1 weet daar van en de FIA is er ook mee bezig. De teams proberen oplossingen te vinden, maar het is wel een zorg. Het is iets waar we vroeger of later echt naar moeten gaan kijken met zijn allen", aldus de teambaas twee weken geleden in Australië.

F1 steekt koppen bij elkaar

Deze dinsdag komen de teams, de FIA en de F1 in Londen bij elkaar om te praten over allerlei kwesties, maar de inflatie en de stijgende kosten in combinatie met het budgetplafond zal het voornaamste onderwerp van gesprek worden.

Ross Brawn, Managing Director van de koningsklasse van de autosport, denkt namelijk ook dat er iets moet worden gedaan aan het budgetplafond, zo vertelt hij in Imola als RacingNews365 er naar vraagt. "De toename van de inflatie moet bekeken worden, want toen deze financiële regels werden ontwikkeld was de inflatie relatief laag en voorspelbaar. Nu is het hoog en onvoorspelbaar..."

"Als je kijkt naar de inflatie in de industrie, bij de kosten van bijvoorbeeld energie en ruwe materialen, dan zijn die op dit moment allemaal erg hoog. Er komt echter en oplossing aan voor dat vraagstuk", vertelt hij al doelend op de vergadering van de F1-commissie deze dinsdag.

De overgrote meerderheid van de Formule 1-teams zullen echter achter de plannen moeten staan als ze het budgetplafond nog dit seizoen verruimd willen zien worden. Het is nog maar de vraag of ze er met zijn allen uit zullen komen. Anders kan het zijn dat er pas in 2023 een verruiming komt binnen de financiële regels.

Ook interessant:

Perfecte comeback geeft Verstappen en Red Bull weer hoop

Na een ijzersterk Grand Prix-weekend in Italië ziet Max Verstappen de achterstand in het WK op leider Charles Leclerc bijna halveren. Is de regerend wereldkampioen weer helemaal terug in de strijd voor zijn tweede titel?

Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste podcast van RacingNews365.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

8 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Foto's Dit is de nieuwe Williams-bolide uit alle hoeken