Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Internationale media loven Hamilton: "Koning heeft zijn zevende kroon"

Na zijn overwinning in de Grand Prix van Turkije mag Lewis Hamilton zich zevenvoudig wereldkampioen noemen. Met deze prestatie evenaart de Brit het record van Michael Schumacher, die ook zeven wereldtitels achter zijn naam heeft. Dit schrijven de media over de historische wereldtitel van de Mercedes-coureur.

In Engeland zijn ze maar wat trots op hun landgenoot, die qua cijfers de beste Brit ooit is in de Formule 1. "Hij was meedogenloos, schitterde onvermoeibaar en was onverbiddelijk vastberaden en ambitieus", zo schrijft de Daily Mirror , die superlatieven tekortkomt. "Lewis Hamilton had ook ontspannen in het middenveld kunnen rondrijden op deze zondag, want ook dan had hij de titel gewonnen. Maar Hamilton kan alleen volgas gaan. Hij kent alleen de bovenste trede van het podium." The Sun is het daarmee eens en benadrukt daarnaast dat Hamilton niet alleen vanwege zijn sportprestaties een grootheid is. "Lewis Hamilton is nu groter dan de Formule 1. Niet alleen vanwege zijn zeven wereldtitels. Dit jaar was het zijn werk naast de baan, dat hem tot de grootste sportmensen in de geschiedenis maakt", doelt de boulevardkrant op de strijd tegen racisme en voor gelijkheid van Hamilton. "Ja, hij is verdomd goed in datgene wat hij doet. Maar hij komt ook op voor waar hij in gelooft en dat overstijgt de sport." Groot-Brittannië kent genoeg grote sporthelden, maar Hamilton is uniek en niet te vergelijken met anderen van zijn generatie, vindt de Daily Mail . "Hamiltons zevende titel onderstreept dat hij de grootste Britse sporter van zijn tijd is. Hij heeft geen serieuze concurrent, zelfs Sir Andy Murray, Sir Mo Farah of Chris Froome kunnen hem niet evenaren. Zo dominant is Hamilton, ook al rijdt hij in een geweldige auto", zo plaatst de krant de prestatie van Hamilton in perspectief. Maar ook buiten het Verenigd Koninkrijk zijn de kranten lyrisch. De Franse sportkrant l'Equipe schrijft : "Koning Hamilton is sinds zondag in het bezit van zijn zevende kroon. Niets is onmogelijk voor de Brit, die in Istanbul een voorstelling gaf zoals alleen hij die kan geven. Dit was één van zijn meest ontroerende en belangrijkste overwinningen."

Waar men in Frankrijk wel weet hoe zij Hamiltons prestaties kunnen duiden, heeft men daar in Zwitserland meer moeite mee. "Wie is Lewis Hamilton? Die vraag is eenvoudig, maar het antwoord is erg gecompliceerd. Bijna geen enkele andere sporter weet zoveel facetten van zichzelf te verenigen als de Britse superster dat kan", zo omschrijft Blick. "Eén ding is zeker: de 35-jarige Formule 1-coureur is de meest succesvolle die de wereld ooit heeft gezien", doelt de Zwitserse krant op het recordaantal overwinningen dat Hamilton nog verder kan uitbreiden. "Maar Lewis Hamilton is meer dan de trofeeën die hij optilt. Hij straalt glamour uit, wat hem op één lijn plaatst met Cristiano Ronaldo of Usain Bolt. En aan de andere kant zet hij zich in voor een betere samenleving, wat hem op eenzelfde voetstuk plaatst als Mohammed Ali, Colin Kaepernick en Tommy Smith." In Italië heeft men ook vooral oog voor de evenaring van het record van Michael Schumacher. "Schumilton!" schrijft het Gazetta dello Sport dan ook. "Hamilton wint zijn zevende titel en is een legende. Hij staat nu aan de top van de wereld, op het hoogste punt van de berg. Wat een manier van Hamilton om zijn zevende titel te winnen", refereert de sportkrant naar de knappe zege in een kletsnat Istanbul. "Fenomenaal." Het Corriere della Sera wil zich juist niet aan een vergelijking wagen. "Dat kun je niet doen met deze twee grootheden. Schumacher was agressiever en technischer, terwijl Hamilton koelbloediger en foutlozer is." Toch ziet het medium wel twee overeenkomsten. "Allebei hebben ze het concentratievermogen en de nederigheid om zich steeds verder te ontwikkelen." De Corriere dello Sport, ten slotte, trekt vooral de vergelijking tussen Hamilton en een andere meervoudig wereldkampioen. "De raceoverwinning van Hamilton deed op Istanbul Park denken aan een overwinning van Ayrton Senna", vindt de krant, die denkt dat het niet lang gaat duren voordat Hamilton als grootste coureur ooit herinnerd zal worden. "Er waren geen twijfels over het binnenhalen van de zevende titel, maar wat een prachtige manier was dit om de titel te veroveren", schrijven de Italianen over de racewinst in Turkije. "Langzaam reed hij gedurende de race naar voren en toen hij eenmaal aan de leiding lag, sloeg hij keihard toe. Voor Hamilton telt maar een ding en dat is winnen. Hamilton staat op gelijke hoogte met Schumacher, maar hij lijkt hier nog niet op te houden."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"