Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bleekemolen ziet samenhang tussen fouten Red Bull en Verstappen

Een overwinning voor 'stratenmeester' Sergio Perez, een taaie race voor Max Verstappen, crashes, safety cars en regen: er gebeurde van alles in Singapore. Jeroen Bleekemolen blikt tezamen met RacingNews365 terug op het spektakelstuk van afgelopen zondag.

De twee uur durende Grand Prix van Singapore kende voor een aantal coureurs fantastische hoogtepunten, maar voor veel coureurs ook diepe dalen. Slechts veertien van de twintig coureurs haalden de eindstreep. Sergio Perez kwam als eerste over deze eindstreep, terwijl teamgenoot Max Verstappen genoegen moest nemen met de zevende plaats. Met een flinke bak regen voorafgaand aan de start en een opdrogend circuit tijdens de race is er genoeg om na te bespreken. Heeft het Marina Bay Street Circuit bewezen dat ze een plekje op de F1-kalender waardig zijn? Jeroen Bleekemolen twijfelt er niet over. "Jazeker! Het is een heel gaaf stratencircuit en het wordt allemaal heel mooi neergezet. Het is er wel één die nog altijd op mijn lijstje staat", zo trapt hij af in een interview met RacingNews365 . "Het is een heel mooi circuit en het nachtracen geeft ook een goede show. Lastig is het wel om er in te halen, maar dat hoort er nou eenmaal bij met een stratenrace. Je hebt hier in Singapore nog wel meer lange rechte stukken dan bijvoorbeeld in Monaco. Vergeleken daarmee is het hier makkelijker om in te halen, maar de regen hielp niet echt mee. Je kon niet van de racelijn af om in te halen: dan heb je gewoon geen grip."

Eén coureur kwam na de start van de race vrijwel niet meer van de ideale racelijn af. Sergio Perez startte vanaf P2, maar al voor de eerste bocht nam hij de leiding over en daarna gaf hij deze niet meer weg. Bleekemolen is lovend over de prestaties van de officieuze nummer twee bij Red Bull. "Hij heeft een ontzettend goed weekend neergezet. Tussen de muren is het natuurlijk iets anders dan op de normale circuits, het is een ander soort belevenis." "Het lijkt er wel op dat dit hem goed ligt. Natuurlijk kan het ook toeval zijn, maar beide stratenraces (ook in Monaco won Perez, red.) gingen voor hem gewoon erg goed", aldus de Nederlandse autocoureur.

Leclerc en Perez een klasse apart in Singapore

Voor de eerste keer in zes races was het niet Verstappen die de hoogste trede op het podium claimde. Perez won nadat Ferrari-coureur Charles Leclerc rondenlang in zijn spiegels reed. De Ferrari-coureur gooide het volgens Bleekemolen vooral weg bij de start. "Daarna waren Perez en Leclerc een stuk beter dan de rest, dat was wel knap om te zien. Ze gingen er met zijn tweeën vandoor. Erg mooi." Uiteindelijk won Perez alsnog met een voorsprong van zeven en een halve seconde. Het gat trok hij pas in de laatste minuten van de race, tot verbazing van menig fan en F1-prominent. Ook Bleekemolen had het niet aan zien komen. "Het verbaasde mij eigenlijk ook dat Perez zó veel over had. Dat was niet iets wat je van tevoren verwachtte. Het leek alsof ze behoorlijk gelijkwaardig hard aan het pushen waren. Inclusief een aantal kleine fouten, dus het ineens uitlopen verbaasde me wel." Waar ook 'kleine' fouten gemaakt werden, was bij Verstappen. De Nederlander kende een matig weekend wat begon met een fout van Red Bull in de kwalificatie. "De fout op zaterdag was echt een hele grote fout", vervolgt de 40-jarige coureur. "Te weinig brandstof meegeven, is fout één. Ik snap dat het lastig is met een opdrogende baan die steeds sneller wordt, maar anderzijds moet je het tijdens de sessie gewoon bij kunnen houden." "Dan hadden ze eerder in de kwalificatie al de keuze kunnen maken om een ronde brandstof te sparen en een tijd neer te zetten. Twéé rondes afbreken is natuurlijk al helemaal onzin. Had dan die ander afgemaakt... dan sta je er in ieder geval bij. Dat was ook pole geweest. Red Bull maakt bijna nooit fouten. Iedereen maakt wel eens een fout, maar dit was wel een erg stomme fout."

Max is wel een rijder die er op zulke momenten voor gaat en hem er tussen gooit

Jeroen Bleekemolen

Fout van Red Bull zorgt voor domino-effect bij Verstappen

Na het matige kwalificatieresultaat, veroorzaakt door de fout van Red Bull, startte Verstappen slechts vanaf P8. Het werd het begin van een pijnlijke race die bij het uitgaan van de lichten al voor frustraties zorgde. "Als je daar al moet starten en ook nog eens geen goede start hebt... alles ging eigenlijk net niet goed en vanaf dat moment gaat het hard achteruit. Dan ga je als Verstappen nog wel proberen dingen goed te maken." "Je weet dat je hem dan uiteindelijk ergens tussen moet gooien", beargumenteert Bleekemolen als hem gevraagd wordt naar de fouten van Verstappen in de race. De Limburger probeerde concurrent Lando Norris in te halen, nadat zijn inhaalrace stagneerde. "Anders kom je er natuurlijk nooit voorbij, dat weet Max als geen ander. Hij probeerde iets wat uiteindelijk fout ging, maar als je niks doet, dan schiet het ook niet op. Max is wel een rijder die er op zulke momenten voor gaat en hem er tussen gooit." "Uiteindelijk hebben dit soort gebeurtenissen allemaal met elkaar te maken. Je wil wat compenseren en je probeert wat sneller naar voren te komen." De fouten bij Verstappen hebben volgens Bleekemolen overigens niets te maken met de titelstrijd van 2022. Verstappen stond in Singapore op matchpoint, maar moet nu wachten op zijn tweede kans in Japan. "Ik denk zeker niet dat hij daardoor onrustiger was." "Tot en met de kwalificatie deed hij het namelijk gewoon heel goed. Hij had kunnen winnen in Singapore. Als hij pole had gehad, dan had je gelijk een hele andere race. Dan kan je alles zelf gaan indelen. Hij had ook pech dat het hier lastiger was om in te halen, maar nee. De wereldtitel interesseert hem natuurlijk wel, dat zal verder geen rol van betekenis hebben gespeeld."

Viaplay
x
Max vs. Lewis F1-fans wijzen zeer verrassende schuldige aan bij clash tussen Verstappen en Hamilton