Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Invoering standaardonderdelen in Formule 1 optie voor Liberty Media

De gigantische verschillen tussen de diverse Formule 1 teams zijn een doorn in het oog van veel fans. De races stonden dit jaar niet bol van de auto en de topteams zijn een klasse apart. Liberty Media heeft de fans de belofte gedaan dat ze een spectaculaire show krijgen. Het invoeren van standaard onderdelen moet daaraan bijdragen.

Chase Carey van Liberty Media geeft aan dat de eigenaren van de Formule 1 nieuwe mogelijkheden aan het verkennen zijn. Over een maximum budget voor teams is al eerder gesproken. Het moet de gigantische verschillen tussen de teams terugdringen. Het budget van de topteams is drie tot vijf keer zo hoog als dat van teams als Sauber, Force India, Haas en Toro Rosso. Los van het beperken van de uitgaven wil Carey ook kijken naar het invoeren van diverse standaardonderdelen. Daarmee wil hij van de F1 geen standaardklasse maken, maar blijven er nog altijd voldoende gebieden waarop de teams onderscheidend kunnen zijn. " Er zijn diverse opties voor ons, zoals het invoeren van een maximum budget of het standaardiseren van bepaalde onderdelen. Het is daarmee niet ons doel om dezelfde auto's te krijgen. De competitie moet gerelateerd blijven aan technologie." " We willen de auto's niet simpeler maken, maar ik denk dat we wel standaard onderdelen kunnen gebruiken. Dit is een van de manieren om de uitgaven van de teams beter te beheersen, waarvan uiteindelijk iedereen profiteert en de competitie in de F1 toeneemt."

Een andere maatregel die Carey onderzoekt is het terugdringen van de budgetten en kosten voor de F1 teams. De nieuwe motorformule is daarvan een voorbeeld. Anderzijds wil Liberty dat de inkomensongelijkheid tussen de teams kleiner wordt. Enerzijds door de bonussen van topteams als Ferrari aan banden te leggen en anderzijds door een budget plafond in te voeren. " Er zijn een aantal teams die veel meer geld uitgeven dan de rest. Dit kan je ook direct in de resultaten zien. Als we de uitgaven gelijkwaardiger kunnen maken, dan resulteert dit in een veel sterkere competitie." Volgens Carey is dit ook in het voordeel van de teams, doordat een spectaculaire show interessanter is voor sponsoren.

Viaplay
x
Uitslag Sprintrace Formule 1 GP China 2024