Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Irvine: "Vuistslag Senna overschaduwde mijn prachtige debuut"

Eddie Irvine debuteerde tijdens de Grand Prix van Japan in 1993 in de Formule 1. De Ier werd direct wereldnieuws, maar niet vanwege zijn zesde plaats. De vuistslag van Ayrton Senna, die boos verhaal kwam halen, ging de hele wereld over.

De talentvolle Eddie Irvine maakte in Japan zijn debuut voor het F1-team van Jordan. Op het circuit van Suzuka, dat de Ier op zijn duim kende, kwalificeerde hij zichzelf als achtste om de race zelfs als zesde te finishen. Destijds goed voor één WK-punt, maar na afloop ging het niet over dat ene punt, maar over de aanvaring met Senna. In de slotfase van de regenrace wilde Irvine zichzelf van een ronde achterstand ontdoen, terwijl hij in gevecht was met Damon Hill. Volgens Senna hinderde hij daarbij de Braziliaan, die na afloop furieus was, Irvine opzocht in de pitbox en hem een vuistslag op zijn neus gaf.

"Het overschaduwde mijn prachtige debuut, want het was het enige waar de mensen nog over spraken", laat Irvine aan de BBC weten. "Ik was zelf erg blij, want zesde tijdens mijn debuut voor Jordan dat nauwelijks punten scoorde dat jaar was uitstekend." "Ik zal nooit buigen voor andere mensen. Dat is denk ik ook waarom ik zover ben gekomen. Ik ga een uitdaging nooit uit de weg en probeer dingen op een andere manier te doen." Volgens Irvine was de woede van Senna gerelateerd aan een incident eerder dat weekend en was de race slechts de druppel die de emmer deed overlopen. "Toen Senna me op mijn plaats probeerde te zetten door me tijdens de trainingen te blokken, toen blokte ik hem direct tijdens de volgende ronde. Het interesseert me niet wie je bent, ik rij voor mezelf, net als een ander alleen aan zichzelf denkt. Probeer niet om me te intimideren, want dat zal niet werken." "Die boodschap gaf ik duidelijk aan Senna af en hij was daar erg boos over, en ook over wat er gebeurde tijdens de race. Dat lag echter niet aan mij, het was Damon Hill die Senna ophield en niet ik. Maar, ik denk dat Ayrton boos was om wat er eerder dat weekend gebeurde, hij zocht slechts een excuus." "Hij was boos en nam dat mee tijdens de race van zondag en probeerde mij de schuld in de schoenen te schuiven, maar het was toch echt Damons fout." Senna kreeg vanuit de FIA geen straf opgelegd voor de vuistslag. Het team van McLaren, waarvoor de Braziliaan reed, zag er de humor wel van in en plaatste bij de volgende race bokshandschoenen aan het stuur van Senna's bolide.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"