Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Is Alonso nog een van de allerbesten?: "Dat gegeven kun je niet ontkennen"

De 42-jarige Fernando Alonso liet tijdens de afgelopen race in Australië zien dat hij nog altijd de felheid heeft die we van hem kennen. Maar zijn contract bij Aston Martin loopt aan het einde van dit jaar af en dus is het de vraag of Alonso verder gaat in de Formule 1.

Alonso Russell Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Fernando Alonso is een van de coureurs waar veel over wordt gesproken tijdens Silly Season. Door de verrassende overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari komt er een zitje vrij bij Mercedes. Ook bij Red Bull is het nog niet zeker wie er in 2025 naast Max Verstappen komt te zitten, terwijl Aston Martin zelf ook de ambitie heeft om wereldkampioen te worden.

Alonso is dan wel tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1, maar niet iedereen ziet in de 42-jarige Spanjaard nog een van de beste coureurs op de grid. "Ik heb al vaker gezegd dat je gewoon snelheid verliest naarmate je ouder wordt. En dat kun je niet ontkennen", zo vertelt voormalig F1-coureur Marc Surer tegenover Formel1.de.

"Maar ik moet zeggen dat hij in Australië gewoon verdomd goed reed. Hij is een vechter en gebruikt zijn banden optimaal. Je ziet al zijn ervaring en de motivatie is er nog steeds. Hij heeft wat snelheid verloren, simpelweg door zijn leeftijd. Daar kun je niets aan doen. En natuurlijk heeft dat effect, vooral in de kwalificatie. En ik denk dat je dat in de toekomst steeds meer gaat merken. En daarom behoort hij niet meer tot de absolute top", zo stelt Surer.

Trucjes

Alonso is een van de mannen die wordt genoemd bij Mercedes als nieuwe teamgenoot van George Russell in 2025. Het was in ieder geval opvallend dat Mercedes-teambaas Toto Wolff en de manager van Alonso, Flavio Briatore, in februari samen een kopje koffie dronken. Toch hoeft dat niks te zeggen volgens de Zwitser. "Dat zijn trucjes die iedereen kent en van tijd tot tijd worden gebruikt. Maar ik denk niet dat het invloed heeft op de keuze."

Toch denkt Surer dat Alonso wel bij Mercedes wil rijden. "Ik denk dat de Mercedes nog steeds een betere auto is dan de Aston Martin, vanwege de crew. Dat was een succesvolle crew en ze zijn ook erg gemotiveerd. Ik denk dat ze het op de een of andere manier weer op de rails krijgen. Het is voor mij een stap omhoog als hij naar Mercedes gaat, maar niet zo'n grote stap als naar de teams die verder naar voren staan."

De Zwitser ziet Alonso alleen maar de overstap naar de Zilverpijlen maken. "Als hij niet overstapt naar Mercedes, zie ik hem bij Aston Martin rijden. Iets anders heeft voor mij geen zin." Ook in het project rond Audi ziet hij weinig fiducie. "Als hij naar Audi wil gaan, dan moet hij daar praktisch gezien volgend jaar al gaan rijden, maar dat wil niemand op dit moment."

Surer ziet Alonso bij Aston Martin in ieder geval voor de reglementswijzigingen van 2026 niet snel wereldkampioen worden met Lawrence Stroll aan het roer. "Het wachten is nu op 2026 met de nieuwe motoren. En natuurlijk kan er een verrassing zijn. Dus als Honda nu een motor bouwt die superieur is aan de anderen, zoals Mercedes deed met de laatste reglementswijziging, dan kunnen ze wereldkampioen worden", zo sluit hij af.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'