Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2022

Is de supervorm van Perez een strategisch voordeel of nadeel voor Red Bull?

Alle ingrediënten voor een heerlijke Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan lijken aanwezig te zijn. Red Bull verkeert met twee toppers als Max Verstappen en Sergio Perez in een luxepositie. Of kan het zich ook tegen het team keren?

Verstappen Perez Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images

Als de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan van start gaat, heeft Red Bull twee ijzers in het vuur, te weten Max Verstappen en Sergio Perez. Tezamen houden ze de Ferrari's uit elkaar, waardoor het strategische voordeel bij Red Bull lijkt te liggen. Echter, een dergelijke strategisch voordeel gaat er vaak vanuit dat de ene coureur in dienst rijdt van de andere en daar lijkt geen van beide coureurs trek in te hebben.

Red Bull kan er op gokken dat het beetje meer topsnelheid genoeg is om de Ferrari van Charles Leclerc snel te verschalken. Dan kan het zomaar zijn dat er twee Red Bulls aan de leiding gaan. Maar wat dan? Durft Red Bull de call te maken om beide auto's positie te laten behouden? En gaat de achterop liggende partij daarmee akkoord? Dat kan je je in het geval van Max Verstappen toch nauwelijks voorstellen?

Laat je ze echter vrij racen, dan kan dat in Bakoe ook makkelijk verkeerd gaan, daar kwam het team in 2018 nog op pijnlijke wijze achter toen diezelfde Verstappen en en zijn toenmalige teamgenoot Daniel Ricciardo elkaar na een heerlijk gevecht alsnog van de baan reden. Dat zal men toch willen voorkomen.

			© Pirelli
	© Pirelli

Waar zet Pirelli op in?

Lukt het niet om Leclerc op snelheid te verschalken, dan ligt in de undercut misschien een mogelijkheid om naar voren te komen. Normaal gesproken heeft men daar dan één kans voor, want Pirelli gaat uit van een éénstopper. De veilige optie is daarbij starten op medium banden om te wisselen naar harde banden, de meer aanvallende optie is starten op zachte banden en wisselen naar harde banden. In het tweede geval is bandenmanagement van groter belang en het pitstopwindow kleiner.

We zeggen 'normaal gesproken', want de kans op een safety car-periode is op het Baku City Circuit altijd groot. Snel en handig inspelen op onverwachte situaties is op dat moment cruciaal, iets waar Red Bull dit seizoen tot nu toe wat sterker in is geweest dan de grote concurrent.

			© Pirelli
	© Pirelli

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2022 RN365 Nieuwsdossier

1 reactie

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Goed nieuws voor Ferrari: FIA versoepelt F1-motorregels