Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Is het McLaren-lek na de desastreuze start van het Formule 1-seizoen boven?

Het Formule 1-seizoen begon voor McLaren zeer pijnlijk in Bahrein. Het leek een heel lang jaar te gaan worden, maar inmiddels lijkt de weg omhoog in te zijn gezet. Is het lek nu al boven bij het iconische team uit Woking?

Ricciardo Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © McLaren

Een veertiende en vijftiende plaats tijdens de eerste Grand Prix van het jaar in Bahrein, waar de safety car er nog voor zorgde dat McLaren op bijna twee ronden achterstand werd gezet, was niet om over naar huis te schrijven. De alarmbellen rinkelden bij McLaren.

Twee Grands Prix later is het beeld heel anders. Alhoewel het gat naar de echte toppers Red Bull en Ferrari nog steeds groot is, reed McLaren afgelopen weekend plots vooraan het middenveld. Het resulteerde in een vijfde en zesde plaats voor Lando Norris en Daniel Ricciardo.

Ricciardo tevreden

Zeker voor Ricciardo zal het een opluchting zijn geweest dat het afgelopen weekend zo goed ging, want hij reed voor zijn thuispubliek in Melbourne. De Australiër zag veel lichtpuntjes tijdens het derde Grand Prix-weekend van het seizoen.

"Het was een veel beter weekend, met veel positieve dingen. Na de start van de race dacht ik dat we Mercedes bij zouden kunnen houden, maar uiteindelijk reden ze van ons weg en hadden ze net wat meer pace dan wij", concludeert Daniel.

"Aan het einde van de race reden we een beetje in niemandsland, maar hoe dan ook was dit weekend een goede stap voorwaarts voor ons team. Het waren mijn eerste punten van het seizoen en ook voor Lando was het een goed weekend."

Ricciardo ziet in ieder geval licht aan het einde van de tunnel. "Als ik naar de twee eerste raceweekenden kijk, dan hebben we in Australië zeker een doorbraak gehad. Ik ben heel blij dat dat bij mijn thuisrace het geval kon zijn. Alle fans waren geweldig en ik hoop dat ze een mooi weekend hebben gehad."

Norris iets minder optimistisch

Alhoewel Norris erkent dat het een goed weekend was voor hem en zijn team in Australië, benadrukt hij dat het geen garantie is dat het elk weekend zo gaat zijn. Volgens de jonge Brit zag McLaren er sneller uit dan ze in werkelijkheid waren.

"Het was zonde dat we bij de start allebei posities verloren aan Mercedes omdat we te veel wheelspin hadden. Daar hebben we een verkeerde keuze gemaakt, maar dat heb je soms nou eenmaal. Daarna was Mercedes toch sterker dan wij, dus of we nou wel of niet voor hadden gelegen na de eerste ronden: zij hadden een betere pace dan wij", vat hij de race samen.

"Er waren genoeg positieve dingen, maar realistisch gezien zagen we er sneller uit dan we in werkelijkheid zijn. We hadden hier en daar wat problemen, die we moesten managen. We hadden dus zeker beter kunnen zijn. Het belangrijkste is dat we punten hebben gescoord met beide auto's. Daar zijn we blij mee als team en het werkt als een goede motivatie. Het harde werk van iedereen wordt zo beloond."

Gevraagd naar de toekomst benadrukt Norris dat het beter moet. Het circuit in Australië was op de hand van McLaren, maar dat zal niet heel vaak meer voorkomen. "Het is pas de derde race van het jaar. Bahrein was heel zwaar en daardoor waren de verwachtingen heel laag."

"De andere circuits lagen ons beter, waardoor we konden vechten voor de hogere plekken, maar toch hebben we nog heel veel werk te doen. Als we vaker om deze plekken willen strijden, dan moeten we beter, zo simpel is het", is hij duidelijk. "Er zijn wat circuits die ons beter liggen en voor deze resultaten kunnen zorgen, maar niet veel. We moeten blij zijn met dit weekend en er even van genieten"

			© McLaren
	© McLaren

McLaren heeft een plan

Natuurlijk werd ook teambaas Andreas Seidl in gesprek met onder meer RacingNews365 gevraagd naar alle gebeurtenissen in Australië. Hij ziet zijn team groeien en stipt drie oorzaken aan voor de verbeterde prestaties in zo'n korte tijdspanne.

"Er zijn drie redenen waarom we hier meer competitief zijn. Het circuit ligt onze auto beter, maar ook hebben we wat kleine upgrades die goed werken. Alle kleine beetjes helpen. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat we tijdens de testdagen veel vertraging hebben opgelopen."

"We moesten tijdens de eerste twee raceweekenden nog heel veel leren over onze nieuwe bolide. Nu we die lessen in de praktijk toe hebben kunnen passen, vloeit daar ook wat performance uit voort. Daarom waren we in Australië wat meer competitief. Dat is een mooie boost voor het team."

McLaren is na haar dramatische start van het seizoen in ieder geval niet in paniek geraakt, zo moge duidelijk zijn. Alle knoppen bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat er op de korte termijn verbeteringen werden doorgevoerd en ook op de lange termijn is er volgens teambaas Seidl een plan uitgestippeld.

"We begrijpen helemaal wat we moeten doen en welke problemen we aan moeten pakken om meer performance te vinden. Er is een duidelijk plan opgezet, waarin staat wat er nodig is. Ik ga, helaas voor jullie, natuurlijk niet op de details in."

"Het is wel een complex verhaal", vervolgt de Duitser. "Met veel verschillende parameters waar we rekening mee moeten houden. Wanneer wil je welke updates meebrengen, bijvoorbeeld. Maar ook moet je oppassen met onderwerpen als het budgetplafond en de tijd die je hebt in de windtunnel."

"Die verschillende dingen hebben we allemaal meegenomen in onze berekeningen, aan de hand van welke we een helder plan hebben opgezet. Dat plan moeten we nu gaan uitvoeren. Dat gaat wat tijd kosten, maar het belangrijkste is dat er nu een plan ligt", zo sluit hij hoopvol af.

Ook interessant:

In menig Nederlandse huiskamer zal flink gevloekt zijn toen Max Verstappen voor de tweede keer in slechts drie Formule 1 Grands Prix uitviel. Is er reden tot paniek bij Red Bull en wat betekent dit voor de titelkansen van de Nederlandse F1-kampioen?

Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365.

Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verborgen plaagstoot Mercedes richting Perez: "Weinig verschil tussen P2 en P10"