Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Is Verstappens grote voordeel in Mexico verdwenen?

Zei je Mexico, dan zei je in de voorgaande edities misschien automatisch ook wel 'Maxico'. Max Verstappen ging er in zijn Red Bull altijd goed, niet in de laatste plaats vanwege het motorvoordeel op grote hoogte. Maar bestaat dat motorvoordeel eigenlijk nog wel?

De meningen daarover zijn voor aanvang van de Formule 1 Grand Prix van Mexico verdeeld. Waar wel iedereen het over eens is, is dat dat voordeel in voorgaande edities van de Mexicaanse GP daadwerkelijk bestond. Ook Max Verstappen geeft dat grif toe als RacingNews365 hem dat op de donderdag vraagt. "De laatste paar jaren hadden we dat voordeel wel", aldus Verstappen: "Het is echter even afwachten om te zien hoe dat dit jaar verloopt. Misschien hebben ze sinds 2019 wel iets aangepast aan de motor. Maar de afgelopen jaren was het voor ons heel goed om op deze hoogte te rijden." De voornaamste reden van dat voordeel was altijd het gegeven dat Mercedes met een grotere turbo rijdt dan Red Bull. Bij een hoger aantal omwentelingen om het gebrek aan pk's door de ijle lucht te compenseren, zorgt deze sneller voor oververhittingsproblemen dan een kleinere motor. Helmut Marko lijkt ervan uit te gaan dat Red Bull met die filosofie nog altijd een voordeel geniet.

Marko rekent op voordeel Red Bull

"Ook al heeft Mercedes nu een wat kleinere turbo, onze turbo is nog altijd nóg kleiner en dankzij de ijle lucht is dat voordelig voor ons", zo sprak de Oostenrijker tegenover La Gazzetta dello Sport . Sterker nog: "In Mexico is een één-twee het doel", klinkt het zelfverzekerd. Toto Wolff ondertussen geeft aan dat successen uit het verleden geen garantie bieden op nieuw succes. In zijn ogen is dat dit seizoen al regelmatig gebleken: "Dit jaar hebben we gezien dat alles mogelijk is en dat je op circuits waar je voorheen minder sterk was opeens kunt schitteren en andersom." Dat optimisme, of die hoop, wordt nauwelijks gedeeld door Lewis Hamilton. "Vorige keer was Red Bull sneller dan wij. We wonnen weliswaar, maar alleen omdat Verstappen een fout maakte en een straf kreeg. Buiten dat was Red Bull veel sneller en ik verwacht niet dat dat dit weekend anders zal zijn", aldus Hamilton, wiens woorden tegenover onder andere RacingNews365 niet doen vermoeden dat er veel aan de Mercedes-motor is gewerkt om de nadelen van eerdere seizoen weg te poetsen.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"