Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Istanbul Park wil Formule 1 in 2026 terughalen naar Turkije

Het circuit van Istanbul Park heeft een nieuwe eigenaar en die heeft grootse plannen. De thuishaven van de GP van Turkije wil vanaf 2026 definitief op de kalender van de Formule 1 terugkeren.

Istanbul Park 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2005 streek de Formule 1 voor het eerst neer in Turkije. Het circuit nabij Istanboel werd meteen een favoriet onder fans en coureurs, voornamelijk dankzij de befaamde 'bocht 8'. Istanbul Park blijft voor velen een van dé parels uit de hand van ontwerper Hermann Tilke. Maar ook de bocht een, met als bijnaam 'Turkse Corkscrew' is er een die men zich blijft herinneren. Het was voor de meeste coureurs dan ook even slikken toen bekend werd dat het circuit na 2011 niet langer onderdeel zou uitmaken van de Formule 1.

Tijdens de coronapandemie werd echter alles anders. De Formule 1 was naarstig op zoek naar circuits die een Grand Prix wilde organiseren, desnoods zonder publiek. Istanbul Park was één van de plekken die zich aanbood. Hierdoor keerde in 2020 de GP van Turkije eenmalig terug op de kalender. Toen bleek dat ook in 2021 niet alle oorspronkelijke locaties een race konden organiseren, werd opnieuw Istanbul Park aangedaan.

Sindsdien is het stil rondom het Turkse circuit, echter meldt het Turkse medium Habertürk nu dat er meer aan zit te komen voor het circuit nabij de grootste stad van het land.

In 2026 terug van weggeweest

Istanbul Park is namelijk recent overgenomen door Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. De Turkse tak van Pirelli werkt nauw samen met dat bedrijf en Lale Cander, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Turkse tak van Pirelli, verklaart waarom zij het circuit hebben gekocht: "Het circuit van Istanbul Park moet een centrum van aantrekkingskracht worden. De Formule 1 is een uiterst prestigieuze organisatie. Het laat een enorme hoeveelheid geld achter in het land waar het gehouden wordt en het geeft prestige aan het land."

Rondom het circuit moet de nieuwe eigenaar ook gaan zorgen voor meer exploitatie. De aanbestedingsstukken omvatten bijvoorbeeld het bouwen van een winkelcentrum, attractiepark en een automuseum. Opmerkelijk is wel dat van de nieuwe eigenaar wordt geëist dat diegene binnen een maand met een overeenkomst komt, waarin is verzekerd dat de Grand Prix van Turkije in 2026 op de Formule 1-kalender terugkeert.

Of dit realistisch is? Volgens Cander wel: "Er zijn landen die in 2026 niet langer op de kalender staan, waardoor wij weer een race in Turkije kunnen gaan organiseren." Het gaat volgens Cander de Turkse Autosportfederatie niet alleen om de Formule 1, maar ook om andere autosportdisciplines en het opstellen van het circuit voor atleten uit het hele land. Het circuit en haar faciliteiten moeten dan ook verplicht dertig dagen per jaar gratis toegankelijk zijn voor nationale en internationale motosporten.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'