Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Italiaanse ex-F1-coureurs wijzen Verstappen aan als grote favoriet op Imola

De Formule 1 Grand Prix op Imola zal altijd worden verbonden met de tragische dood van de legendarische Ayrton Senna op het circuit van Imola. Het circuit speelde een grote rol in de geschiedenis van de Formule 1 en men hoopt die rol zowel in het heden als in de toekomst te vervullen. Voormalige coureurs Domenico Schiattarella en Matteo Bobbi deelden tegenover RacingNews365 hun gedachten over het 'old school' circuit waar grindbakken nog de track limits bepalen.

Op het prachtige circuit van Imola zal de tweede Grand Prix van het Formule 1-seizoen verreden worden. RacingNews365 ging in aanloop naar de GP in Italië in gesprek met een oud teamgenoot van Jos Verstappen, Domenico Schiattarella, en voormalig testcoureur van Minardi Matteo Bobbi over het legendarische Enzo e Dino Ferrari in Imola. De twee Italianen zien beiden Max Verstappen als de favoriet om de Grand Prix van Emilia Romagna op zijn naam te schrijven, maar zijn vooral blij dat Imola eindelijk weer een plaats op de F1-kalender lijkt te hebben veroverd. In 2020 verscheen de GP op het circuit van Imola op de F1-kalender door het uitbreken van de coronapandemie. Dit jaar speelt de coronapandemie nog altijd een rol, maar liet de president van het circuit in Imola, Giancarlo Minardi, tegenover deze site al weten dat de directie van het circuit hoopt op een vaste plaats op de F1-kalender. "Dat zou natuurlijk geweldig zijn", begint Bobbi die op dit moment de vaste analist is bij het Italiaanse Sky Sport F1. "Imola moet in mijn ogen ook echt op de F1-kalender staan, omdat het een geweldig circuit is." "Niet alleen door de historie van het circuit, maar ook om het feit dat het echt een uitdagend circuit is. De coureurs lieten dat na afloop van de GP van vorig jaar ook weten, ze hadden er allemaal van genoten om op het circuit te racen. Dat komt ook omdat het circuit nog door het leven gaat als een 'old school' circuit,waarbij je fouten altijd afgestraft worden doordat er nauwelijks uitloopstroken liggen. Daardoor moet de coureur altijd gefocust zijn en dat zien de fans ook duidelijk terug. Het circuit heeft ook alles wat nodig is om een uitdaging te vormen voor een coureur, snelle en langzame bochten wisselen elkaar geweldig af." Woorden waarbij voormalig Formule 1-coureur Schiattarella zich volledig aansluit. "Ik heb onwijs veel herinneringen aan het circuit van Imola. Zo won ik er verschillende races in verschillende klassen en stond ik ook aan de start van de GP van 1995 in Imola. Toen reden we nog op de oude versie van het circuit, die in mijn ogen nog net iets mooier was. Toch is het circuit nu ook nog altijd fantastisch om op te racen. Ik kom er nog vaak en neem dan passagiers mee in mijn racewagen, de gezichten van die passagiers spreken dan boekdelen. Mede door het hoogteverschil is het een ontzettend uitdagend circuit en daarom hoop ik ook dat het op de Formule 1-kalender zal blijven staan. "Ik bedoel, zeg nou eerlijk, wat is de Formule 1 zonder een race op Monza en Imola. Dat is als een fiets met maar één wiel, dan heb je dus net niks", verduidelijkt Schiattarella zijn gedachten over het in Emilia-Romagna gelegen circuit. "Imola heeft altijd een grote rol gespeeld in de Formule 1 en in de Italiaanse autosport. De regio waarin het ligt, vormt de bakermat van de Italiaanse autosport. Merken als Ferrari en Lamborghini zijn daar geboren en daarom hoort het circuit thuis op de F1-kalender." Tekst gaat verder onder de foto's.

Volgens Bobbi is het als coureur vooral mooi om door 'Variante Alta' te gaan. "Dat is echt een onwijs interessant gedeelte van het circuit. Je komt met hoge snelheid aan bij die chicane en je moet er echt perfect doorheen gaan, anders verlies je er veel tijd. Dat is wat het circuit in mijn ogen ook zo mooi maakt, dat de coureur al wordt gestraft als hij niet perfect rijdt", aldus Bobbi, die Verstappen als de favoriet ziet om de GP van Emilia Romagna op zijn naam te schrijven. "Red Bull is de absolute favoriet op het circuit van Imola. Vorig jaar waren ze al sterk en wanneer als Verstappen toen geen kapotte band zou hebben gekregen, zou hij ook die race al op zijn naam hebben geschreven. Er kan natuurlijk van alles gebeuren, maar ik zet mijn geld op de Nederlander", een mening die gedeeld wordt door Bobbi zijn landgenoot, Schiattarella: "Inmiddels is het bekend hoe goed ik Verstappen vind, dus ik denk dat hij een grote kans maakt om te winnen op Imola. In Bahrein gelden de pk's van de motor namelijk veel meer dan op Imola, waar de coureur veel meer telt en Verstappen is gewoon een betere coureur dan Lewis Hamilton. Natuurlijk mogen we Mercedes nog niet uitvlakken, zij blijven een onwijs sterk team, maar toch ga ik voor Verstappen", aldus Schiattarella die vervolgens nogmaals wilde hameren op de rol van Imola in de autosport. "Het is interessant en mooi om te zien dat Imola weer is teruggekeerd op de F1-kalender en hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat Imola ook in de toekomst een rol in de Formule 1 moet blijven spelen. Het circuit is verbonden met de dood van Ayrton Senna en die van Roland Ratzenberger en natuurlijk Ferrari dat op een steenworp afstand gecreëerd is door Enzo Ferrari. Alleen al door die geschiedenis ben ik van mening dat Imola een rol moet blijven spelen in de Formule 1. We blijven die grote coureurs ook herinneren door jaarlijks te racen op dit circuit."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'