Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Italiaanse fans eisen Ferrari-zege op La Pista Magica

Er was een tijd waarin Ferrari-fans ongeveer om het jaar een thuiszege konden bejubelen. Legende Michael Schumacher won tussen 1996 en 2006 vijfmaal, Rubens Barrichello wist in die jaren twee keer een zege in het rood te scoren.

Sindsdien heeft Ferrari een marathonloop de verkeerde kant op ingezet. Na 2006 werd de Italiaanse Grand Prix nog slechts een keer gewonnen door een wagen uit Maranello. In 2010 troefde Fernando Alonso de McLaren van Jenson Button af, om een populaire overwinning te boeken. Recente edities eindigden voor de Ferraristi in mineur: Sebastian Vettel werd vorig jaar op een grote achterstand gereden door de rivalen van Mercedes. Dit jaar móét de ban worden gebroken, de tifosi eisen niets anders dan een klinkende zege – en het liefst dan ook gelijk maar een dubbelzege, iets wat Ferrari niet meer wist te bewerkstelligen sinds 2004. Ferrari reist dit jaar naar haar thuisbaan af als topfavoriet, iets wat ze al tijden niet meer is geweest. Goed, vorig jaar waren er bepaalde verwachtingen, maar toen Mercedes al op vrijdag bijzonder sterk bleek werden die verwachtingen ook snel bijgesteld.

Monza winnen, Sebastian Vettel weet hoe het moet. De 31-jarige Heppenheimer boekte tien(!) jaar geleden zijn eerste F1-overwinning op de hogesnelheidstempel nabij Milaan, destijds nog rondrijdend in een Toro Rosso. In 2011 en 2013 schreef de toenmalig Red Bull-rijder de Italiaanse Grand Prix tevens op zijn naam. Kimi Raikkonen zegevierde nimmer in Monza, maar stond wel drie keer op het erepodium. De Italiaanse Grand Prix moet het omkeerpunt in de titelstrijd van 2018 worden. Vettel staat zeventien punten achter Lewis Hamilton, Ferrari heeft vijftien stuks minder dan rivaal Mercedes. Bij een dubbelzege heeft Ferrari sowieso de leiding in het constructeurs-WK te pakken, Vettel moet hopen dat Hamilton een keer een baaldag heeft wil hij Monza verlaten met een één voor zijn naam. Waar Ferrari er vorig jaar nog mee weg kwam – Mercedes was gewoonweg sterker – daar beschikt het sinds pakweg de Oostenrijkse Grand Prix over de beste wagen. Vettel moet dit jaar kampioen worden, de tifosi eisen een zege op Monza. Houdt de Duitser zijn hoofd koel om de werkgever te trakteren op de mooiste overwinning van de laatste tijd of is het geluk eindelijk aan Raikkonens zijde?

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"