Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jack Doohan

Jack Doohan: van een gebroken been op de motorfiets richting Formule 1

Jack Doohan wordt steeds vaker genoemd als de potentiële opvolger van Esteban Ocon bij Alpine. De Australiër is momenteel reservecoureur bij het Franse team, maar maakt steeds meer kans op een fulltime F1-stoeltje. RacingNews365 sprak Doohan exclusief, waarbij ook zijn vader, Mick Doohan, aan het woord kwam.

Mick Doohan Jack Doohan
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De naam Doohan is een grote in de motorsportwereld. Michael 'Mick' Doohan groeide in de jaren negentig uit tot een van de beste motorcoureurs aller tijden. De Australiër werd vijf keer wereldkampioen in de 500cc klasse (voorganger van de MotoGP) en won in zijn carrière vijf keer de Dutch TT in Assen. In 2003 kreeg Doohan een zoon: Jack. En die zit inmiddels dicht tegen een debuut in de koningsklasse van de autosport aan. RacingNews365 sprak exclusief met beide heren tijdens een test van Alpine F1 in Zandvoort, waar Jack Doohan in actie kwam en zijn vader terugkeerde in het land waar hij in het verleden zo succesvol was.

Voor de oudste Doohan is het dan ook erg mooi om terug te zijn op Nederlandse bodem. "Ik hou van Nederland, maar ik heb helaas nooit hier op Zandvoort geracet. De TT is natuurlijk altijd in Assen. De Nederlanders zijn zo gepassioneerd over motorsport in het algemeen, zeker als je ziet wat Max Verstappen nu doet in de Formule 1." Maar waarom koos zijn zoon voor de autosport? "Ik heb hem wel een motorfiets gegeven, maar dat ging niet helemaal goed", zo vertelt Doohan met een grote glimlach op zijn gezicht.

Kart van Schumacher

"Hij brak zijn been toen hij vijf jaar oud was. Toen hij en zijn zus een kart kregen van Michael Schumacher, hielp dat vervolgens ook mee dat hij voor de vier wielen koos", zo verklaart de voormalig wereldkampioen bij de motoren. Zijn zoon kan dit verhaal bevestigen. "Toen ik drie was, kregen ik en mijn zus met kerst een kart cadeau van Michael Schumacher. Dat was voor mij een introductie, al had mijn vader ook altijd interesse in vierwielers."

Jack doelt daarmee op de verschillende autosportavonturen van zijn vader. Na zijn carrière bij de motoren testte Doohan onder meer in een Formule 1-auto van Williams en reed hij één race in de DTM. Het zorgde ervoor dat bij Jack het autosportvuur meer ging branden. "We hadden altijd go-karts thuis, waar hij ook een passie voor had. Toen ik op mijn vijfde mijn been brak op een motorfiets, werd ik wat bang. Toen ik steeds meer met karten bezig ging, voelde dat meer als iets wat ik vaker wilde doen, terwijl de motorfiets meer als een hobby voelde. Het karten werd vervolgens steeds intenser en is uiteindelijk uitgedraaid op autoracen."

"Als vader ben ik enorm trots op wat hij al heeft bereikt en hoe hard hij zichzelf pusht om de beste te zijn", zo vult zijn vader aan. Ondanks dat zijn zoon niet richting de motoren is gegaan, speelt zijn vader een belangrijke rol. Al vindt de oudste Doohan zelf dat hij steeds meer op de achtergrond komt. Daar kan hij wel mee leven. "Op dit moment in zijn carrière moet je hem de meeste beslissingen laten maken. Toen hij nog jonger was, in zijn tijd in de karting en de Formule 4, werk je heel veel aan de mentale kant."

Toch ziet vader Doohan veel overeenkomsten tussen de autosport en de motorsport. "Er zijn veel overeenkomsten tussen beide werelden. Zoals hoe de paddock in elkaar zit, hoe de engineers werken, maar aan het einde van de dag pakt Jack dat allemaal heel snel op. Maar zonder gekkigheid, ik ben net als elke andere vader, die hier is om zijn zoon te ondersteunen, net zoals andere. Ik neem wel wat ervaring mee, maar daar is een juiste tijd en plek voor om dat over te brengen. Als ik daar teveel op focus, dan denkt hij dat ik kritiek lever, dus hij moet er maar mee naar mij komen!" aldus de goedlachse Australiër. 

De tekst gaat verder onder de foto.

			© XPBimages
	© XPBimages

Kansen in de Formule 1

De naam van zijn zoon zingt dus steeds meer rond in de Formule 1-wereld, maar hoe kijkt vader Doohan zelf aan tegen de F1-kansen van zijn zoon? Doohan blijft realistisch. "De kansen zijn erg beperkt. Zo eerlijk en realistisch moet je gewoon zijn. Maar je weet het nooit, de Formule 1 is zo dynamisch."

"Het goede is dat Jack best veel kilometers in verschillende testen heeft gereden. En hij is snel. In de Formule 2 viel het allemaal net niet zijn kant op. Vooral in 2022 had hij veel technische problemen en werd hij meerdere keren uit de race getikt. De punten lagen voor het oprapen. Hij heeft bewezen snel genoeg te zijn, niet alleen in de F2, maar ook in een Formule 1-auto. Zijn CV is veel beter dan anderen en hij heeft al veel meer kilometers gereden. Ik denk dat hij het goed zou doen in zo'n auto, maar tot hij zo'n kans krijgt, en die kansen zijn beperkt, moet hij keihard blijven werken" zo sluit hij af. 

Bekijk hieronder het volledige interview met Mick en Jack Doohan!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap