Jean Todt: 'Ferrari moet veto inleveren'

14 mrt. 2018 16:30 Koen Bakker 0 reacties
FIA-president Jean Todt vindt dat Ferrari af moet van een veto om Formule 1-regels te dwarsbomen. Dat veto heeft het team uit Maranello al sinds 1980.

Machtspositie Ferrari moet worden beperkt volgens Todt

Met een eigen veto kan Ferrari veranderingen in de Formule 1 dwarsbomen als dit tegen de principes van het team was en een duidelijk nadeel zou zijn.

Jean Todt was 1993 tot 2009 zelf actief bij het team van Ferrari. De Fransman vindt nu dat het veto van de Scuderia moet worden ingetrokken. "Het is niet meer van deze tijd", zo zegt hij deze week op een bijeenkomst van de FIA: 

"Het veto was afgesproken in de tijd van Enzo Ferrari. Toen was Ferrari het enige team dat het opnam tegen tal van Ford-aangedreven concurrenten. De FIA vond dat de Italiaanse renstal daarom bescherming nodig had. Maar persoonlijk denk ik niet dat dat iets is van deze tijd. Tijden zijn veranderd."

Todt herhaalde zijn standpunt van de laatste keer dat het veto werd verlengd voor de periode 2013-2021. Hij geeft aan dat hij destijds de enige was die er stilzwijgend op tegen was.

"Ik herinner me een bijeenkomst in het hoofdkantoor van de FIA. Alle teams waren daar. Ik vroeg naar het veto van Ferrari. Iedereen zei dat het goed was zo. Het zou ongepast zijn geweest als ik in mijn eentje daar zou zeggen dat ik er tegen was."

Ondanks het feit dat Todt tegen het veto is, vindt hij wel te rechtvaardigen dat Ferrari meer verdient. "Het is logisch dat Leonardo DiCaprio meer geld krijgt dan een reguliere TV-actrice. Zo is het leven. Hoe beter je bent, des te meer je verdient. Vroeger kregen ze meer geld voor minder goede resultaten, nu worden ze meer voor hun prestaties beloond."

Teambaas Sergio Marchionne dreigt al langere tijd de Formule 1 te verlaten als de regels in 2021 nadelig voor Ferrari uitpakken. Hierover zei Jean Todt het volgende: "Ze mogen de sport verlaten. Dat is de keuze van het team. Ik vind daarentegen dat een bedrijf als Ferrari het racen niet moet opgeven." 

Tenslotte pleitte de FIA-baas voor meer gelijkheid in de Formule 1: "Als je in de Formule 1 als team meedoet, moet je op zijn minst quitte spelen en als het kan inkomsten genereren. Er zijn op dit moment zes tot zeven teams die worstelen met hun financiën. Het is onacceptabel dat in onze tak van sport 60 tot 70 procent het moeilijk heeft om te overleven."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen