Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Jordan over bizarre 'kamikazedeal' rond eerste F1-test Schumacher: "Had nóóit mogen gebeuren"

Toen Eddie Jordan Michael Schumacher zijn eerste Formule 1-meters wilde laten maken op Silverstone, stuitte hij op een probleem. Dat probleem werd op een creatieve manier opgelost. Nu terugkijkend op die dag erkent Jordan dat de deal die die dag werd gesloten, nooit gemaakt had mogen worden.

Toen in 1991 Bertrand Gachot vanwege een pepperspray-akkefietje met een taxichauffeur in hechtenis werd genomen, moest Eddie Jordan in allerijl op zoek naar een vervangende coureur. Hij kwam uit bij Michael Schumacher die blufte hoe goed hij Spa-Francorchamps wel niet kende, terwijl hij er in werkelijkheid nooit een ronde had gereden. Jordan wilde Schumacher echter eerst een test aanbieden en men had daar welgeteld één dag voor. Silverstone was het beoogde circuit, maar daar stuitte Jordan op een probleem. Het circuit was afgehuurd door golfer Nick Faldo die daar zijn Porsche 956 aan de tand wilde voelen. In de podcast Formula For Success , van David Coulthard en Eddie Jordan zelf, legt laatstgenoemde uit hoe hij dat probleem oploste. "Ik stelde voor dat wij zouden rijden op de momenten dat hij niet reed en vice versa", aldus door voormalig teambaas. "Na wat getouwtrek gooide hij het op een akkoordje met mij en zo geschiedde." Jordan had Faldo een rit in zijn Formule 1-auto beloofd en hij kwam die belofte na: "Hij is echter een enorme kerel en dus paste hij eigenlijk niet in die kleine auto. We wisten hem er over dwars alsnog in te proppen, waarna het nog een hels karwei was om het stuur te monteren."

Faldo belde Jordan tien jaar later op

Als hij nu, ruim dertig jaar later, terugkijkt op dat moment, weet hij heel goed welke ongekende risico's hij nam: "Als er iets was gebeurd, was ik ongetwijfeld vervolgd voor poging tot doodslag. Dit was welhaast een zelfmoordmissie. Dit had nooit mogen gebeuren, maar hij wilde hoe dan ook met die wagen rijden." "Dat deed hij uiteindelijk en hij zal je ongetwijfeld vertellen hoe goed dat wel niet ging, maar wij weten wel beter. Maar zo is Nick en hij is niets minder dan een ware kampioen." Heeft Faldo geweten met wie hij het circuit deelde en wat het belang van die ene test was? In eerste instantie niet: "Hij belde me tien jaar later op met de vraag wie de coureur was die op die dag in de auto zat. Hij had namelijk van iemand begrepen dat dat weleens Schumacher kon zijn op zijn eerste dag in een F1-auto." "Nick gunde Schumacher zijn eerste meters en wij gunden Nick zijn meters in een F1-auto. Iedereen keerde uiteindelijk tevreden huiswaarts, maar Faldo denk ik toch het meest."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"