Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Jos Verstappen leerde een belangrijke les aan Max: "Ik verbood hem dat zelfs"

Dat Max Verstappen op 24-jarige leeftijd al 17 Grands Prix-overwinningen op zijn naam heeft staan, dat had zelfs Jos Verstappen misschien niet verwacht. Toch komt het mede door de harde leerschool van vader Jos, dat zijn zoon nu zo succesvol is.

Jos Max Verstappen bahrein test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool
Op donderdag werd Max Verstappen 24 jaar. Hij is bezig aan alweer zijn zevende seizoen in de Formule 1, maar nog steeds is hij een van de jongere coureurs op de grid. De Nederlander heeft inmiddels al ruim meer dan 130 Grands Prix achter de rug, waarvan hij er zeventien wist te winnen. In totaal stond Max Emilian Verstappen al 53 keer op het podium.

In zijn jonge jaren kreeg hij het autoracen natuurlijk met de paplepel ingegoten van vader Jos, die in gesprek met Speedweek terugkijkt naar de belangrijke lessen die hij zijn zoon heeft meegegeven. Er stond echter geen rem op Max, die al op vierjarige leeftijd aan de mouw van zijn vader trok en wilde gaan karten.

"Ik wilde eigenlijk nog langer wachten om hem in een kart te zetten. Maar nee, Max maakte het heel duidelijk dat hij een een kart wilde, en snel ook. Als zesjarige liep hij al voor op zijn leeftijdsgenoten. Tegen oudere jongens had hij het nog lastig, maar op een dag klikte het, toen onze vaste circuit was gesloten."

"We gingen naar een circuit waar Max niet bekend was, maar ik hoefde hem weinig te vertellen over de bochten en lijnen. Hij was meteen competitief en toen wist ik: oke, Max snapt het. Toen we daarna weer terugkeerden op ons vaste kartcircuit in Genk, was de stap voorwaarts ook daar te zien."

Maar de Formule 1 was destijds natuurlijk nog ver weg. Verstappen senior bleef zijn zoon de fijne kneepjes van het vak leren en gaf hem belangrijke lessen mee. "Al in de karts probeerde ik Max zoveel mogelijk te leren", herinnert Jos zich. "Er zijn namelijk zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden. Inhalen was voor mij een belangrijk onderwerp, want in mijn ogen kan je ook op de verkeerde manier inhalen."

"Als Max tijd verloor tijdens een inhaalactie, dan probeerde ik uit te leggen hoe hij het beter kon doen. Ik ging zelfs zo ver dat ik hem verbood om in te halen op de rechte stukken op plekken waar het te makkelijk leek. Ik vertelde hem: 'Je mag alleen hier, hier en daar inhalen. Anders niet'."

Het zorgt er volgens Jos Verstappen voor dat Max nu op allerlei verschillende plekken in kan halen. "Het is een van de redenen dat ik in F1 het gevoel heb dat Max overal in kan halen. Inhalen is geen toeval. Een coureur moet zijn concurrent in de gaten houden, zijn zwaktes inschatten en leren kennen. Max heeft dit jarenlang getraind in het karten."

Daarnaast looft Verstappen de mentale weerbaarheid van zijn zoon. Hij weet dat hij heel veel vroeg van Max in zijn jonge jaren, maar dat hij het heeft doorstaan zegt genoeg. "Max is altijd al een soort kalmte en rust gehad. Dat kan je niet trainen, dat is zijn karakter. Ik weet dat ik niet de makkelijkste ben geweest om mee te werken en dat ik veel van Max heb gevraagd. Hij heeft het echter allemaal doorstaan en hij is mentaal enorm sterk", aldus Jos Verstappen.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Rusland 2021 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
LIVE Eerste vrije training Grand Prix van Spanje