© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Jos Verstappen: 'Max finisht op het podium in Hongarije'

25 jul. 2017 09:15 Ruud Dimmers 0 reacties
De Grand Prix van Hongarije 1994 was voor vader Jos Verstappen het hoogtepunt uit zijn Formule 1 carrière. In de Benetton wist hij als derde te finishen en behaalde zo al eerste Nederlander ooit een podiumplaats in de F1. Komend weekend staat de GP van Hongarije op het programma en Jos heeft er goede hoop op dat we zoon Max Verstappen op het podium zien.

Jos Verstappen hoopt dat Max zijn prestatie evenaart in Hongarije

Het F1-seizoen 2017 verloopt voor Max Verstappen nog niet zoals gewenst. Een combinatie van een RB13 die snelheid tekort komt en de nodige uitvalbeurten zorgen ervoor dat we de Nederlander pas een keer op het podium zagen in tien races. Voor Max is dat wennen legt vader Jos uit in het TV-programma Slipstream.

Vanzelfsprekend wordt er teruggeblikt naar de prachtige race van Jos in 1994. Een race na de verschrikkelijke pitbrand op Hockenheim gebeurt het onwaarschijnlijke. Na een matige kwalificatie volgt er een uitstekende race van Jos Verstappen, die hem zelfs een derde plaats oplevert.

"Met een klein beetje geluk erbij dat er nog iemand uitviel in de laatste ronde. Ik was kapot! Had nog moeite om op het podium te komen. Na de pitbrand op Hockenheim een race eerder was dit erg mooi. Met de hitte en zonder stuurbekrachtiging was het erg zwaar tijdens de race."

De afgelopen weken was er veel te doen over de extra cockpitbescherming in de Formule 1. De Halo wordt in 2018 verplicht voor de Formule 1 coureurs. Max Verstappen liet eerder al weten dat hij de huidige cockpits prima vindt. Vader Jos vindt dat de Halo niet thuishoort in F1.

"Persoonlijk hou ik er niet van. Ik vind het niets. Formule 1 is altijd met open cockpits geweest en nu blijft het wel semi-open met een rare beugel erop met een spijltje voor je gezicht. Ik ben er geen fan van, ik vind het helemaal niets. Ik vind dat het niet bij de Formule 1 hoort, als je dit risico niet wil nemen ga dan lekker naar de LMP1."

Banden zijn zeer belangrijk in de Formule 1 en het bandenmanagement kan het verschil maken tussen de winnen of verliezen. De Hungaroring staat te boek als circuit waarop de banden het erg zwaar hebben, door de combinatie van de vele bochten en het warme weer.

"Het wordt zeer warm en het is een baan met veel bochten. Een goede balans tijdens de race en goed op de banden letten is belangrijk. Banden zijn altijd heel belangrijk geweest, alleen de banden die ze nu gebruiken zijn lastiger. Het venster waarin de banden van Pirelli optimaal werken is veel kleiner dan in mijn tijd. De ene coureur kan daar beter mee omgaan dan de ander. Max kan er bijvoorbeeld heel goed mee omgaan."

Ik verwacht Vettel, Max en Hamilton op het podium
Jos Verstappen

De Hungaroring moet een goede kans zijn voor Verstappen op een mooi resultaat. De RB13 van Red Bull krijgt diverse nieuwe onderdelen en het high-downforce circuit ligt het team normaal gesproken beter. Motorvermogen is minder belangrijk, wat is het voordeel van het team is. Een mooi resultaat moet dan ook mogelijk zijn.

"Ik denk dat Red Bull met een paar updates komt. Laten we hopen dat ze goed werken, want dan ziet het er erg goed uit. Het is wel een circuit dat ons goed moet liggen, het is net Monaco maar dan wat groter. Ik verwacht Vettel, Max en Hamilton als top 3. Het podium moet zeker mogelijk zijn. De temperatuur en banden gaan een grote rol spelen. Ik zie het positief in."

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen