Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Jos Verstappen: "Op dat moment wist ik dat Max bijzonder was"

Dat Max Verstappen racebloed door zijn aderen heeft stromen is alom bekend. Als zoon van voormalig F1-coureur Jos Verstappen en de razendsnelle moeder Sophie Kumpen, kon het ook niet anders dan dat de racegenen ook bij Max aanwezig waren. Het racen werd met de paplepel ingegoten en Verstappen junior groeide op het circuit op, om uiteindelijk op alle vlakken beter te worden dan zijn vader.

Jos Verstappen Max Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De carrières van Max en Jos Verstappen vertonen grote gelijkenissen in de beginjaren tot aan de Formule 1. Beiden domineerden de kartsport, etaleerden hun kunsten in de Formule-racerij en vonden pijlsnel hun weg naar de koningsklasse van de autosport. De carrière van vader Jos kwam echter nooit helemaal van de grond, waarna hij besloot om zich volledig te focussen op de begeleiding van Max.

"Toen hij 3 jaar oud was ging hij mee naar het circuit, toen ik voor Arrows reed. Als we gingen testen nam ik hem ook mee en lette iemand van het team op hem als ik aan het rijden was. Het draaide altijd om racen bij ons, Max is er mee opgegroeid", begint Verstappen senior zijn verhaal in Beyond the Grid.

"Max was leergierig, keek de races en was altijd verdrietig als ik het huis verliet om te gaan racen. Dan was hij in tranen en wilde hij mee. Max trok zich echt aan mij op. We hadden een kartbaan thuis en Max was altijd op de baan te vinden."

Dat Max Verstappen een bijzonder talent was,had vader Jos al snel door. In zijn eerste kartraces liet de jonge Max zien dat hij anders was dan alle anderen. "Toen hij een jaar of zeven was zagen we dat Max speciaal was. Als hij op koude banden de baan op ging, dan was zijn eerste ronde altijd een seconde sneller dan die van wie dan ook. Als hij vanaf pole vertrok had hij na een ronde al een ruime voorsprong. Het was duidelijk dat hij over veel racecraft beschikte."

"Dat is talent en gevoel. Dat zie je ook terug in de regen als je weinig grip hebt, dan is hij altijd erg snel", legt Jos Verstappen uit. "Ik heb hem nooit de racelijnen op een circuit uit moeten leggen, hij kende die allemaal al omdat hij altijd naar de races keek."

Daar waar Jos Verstappen niet het maximale uit zijn carrière wist te halen, gloort er een prachtige toekomst voor Max. In oktober wordt de Red Bull-coureur 22 jaar en rijdt hij zijn honderdste Grand Prix. Momenteel staat de teller op zeven F1-zeges. Vader Jos is dan ook eerlijk op de vraag of Max beter is dan hijzelf vroeger was: "Veel beter! Ik was getalenteerd, maar de manier waarop Max klaargestoomd is en heeft kunnen leren maakt hem een klasse beter."

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen