Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Jos Verstappen: "Toen waren Hamiltons banden er ineens aan"

Vader Jos Verstappen genoot van de Franse Grand Prix, al maakte die hem wel 100 jaar ouder. Het hart zat in de keel door het spannende gevecht tussen zoonlief en Lewis Hamilton.

Saai zijn de races in 2021 zelden en ook de Franse Grand Prix stelde niet teleur. Met Red Bull en Mercedes die elkaar nauwelijks iets ontliepen zorgde het voor een tactisch en strategisch schouwspel. Werd het Max Verstappen of toch Lewis Hamilton die met de zege aan de haal ging? Pas in de voorlaatste ronde wist de Nederlander zijn rivaal te passeren.

Vader Jos Verstappen trok de spanning maar moeilijk, zo vertelt hij bij Ziggo Sport. "Het was voor mij te spannend, maar voor de F1 en uiteindelijk voor ons goed omdat het resultaat goed is. Op een bepaald moment dacht ik ook dat het niet zou lukken. Het gat bleef zo’n vijf seconden een paar ronden voor het einde. Maar ineens was het klaar, Lewis had geen voorbanden meer."

"Dat krijg je natuurlijk als je graining hebt en je door blijft rijden. Dat gaat heel even weg, dan wordt die band weer glad bovenop, maar heb je wel heel veel rubber versleten en zijn je banden op. Dat kwam 3 à 4 rondjes voor het einde. Dat kwam goed uit voor ons", analyseert Verstappen senior.

Max Verstappen kende een waanzinnig goede outlap na zijn eerste pitstop en verschalkte zo met de undercut Hamilton. "Toto liep net langs en vertelde me dat ze drie seconden verloren door die undercut. Ik denk dat onze stop redelijk was, de tweede sector was al goed, maar die laatste sector was 1,5 seconde sneller. Toen Max Lewis de pits uit zag komen gebruikte hij het maximale van zijn hybride systeem en kwam hij er net voor."

Verstappen had twee Mercedessen onder zijn achtervleugel, maar eerst moet Bottas afhaken en niet veel later ook Hamilton. "De Mercedes kan redelijk makkelijk in de slipstream van ons blijven, maar je verliest wel downforce en de auto gaat altijd een beetje meer ondersturen. Toen zag je ook dat Lewis zijn voorbanden eraan waren en moest hij afhaken."

"Het gevaar was natuurlijk dat ze dan een tweede stop konden doen. Dat hebben we meegemaakt in Bahrein en Barcelona. Daar heeft het team ditmaal wel op ingespeeld, waardoor wij nu de tweede stop maakten."

De strategie van Red Bull bleek uiteindelijk perfect, maar het duurde lang voordat Verstappen zijn move kon maken: "Je hart klopt in je keel. Voor een vader is dit niet de fijnste race. Dat is als hij 20 seconden wegrijdt en gewoon wint. Nu is de overwinning nog mooier", blikt Verstappen senior terug, die ook Mercedes-teambaas Toto Wolff nog even kort sprak.

"Voor hem was het een klote race, maar hij vond het goed voor de Formule 1. Jarenlang wist je van tevoren al wie er ging winnen. Dan haken de kijkers toch af. Als je naar dit jaar kijkt is het een van de spannendste seizoenen van de laatste 20 jaar. Dat moeten we koesteren. Het is erg mooi om de strijd tussen Max en Lewis en Red Bull en Mercedes te zien. Hoop alleen dat het een beetje meer onze kant op valt."

Verstappen verdedigt momenteel een voorsprong op Hamilton van 12 punten.

Formule 1 GP Frankrijk 2021 RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken