© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Jubileumeditie GP Abu Dhabi: tiende Formule 1-race in de Emiraten

21 nov. 2018 09:30 René Oudman 0 reacties
In het laatste jaar van het vorige decennium mochten de Verenigde Arabische Emiraten debuteren op de Formule 1-kalender. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de koningsklasse werd de verzamelstaat aangedaan, en wel middels een bezoekje aan Abu Dhabi.

De editie van 2018 markeert de tiende keer dat er met Formule 1-wagens wordt geracet op het Yas Marina Circuit. Een jubileumeditie, dus. In de voorgaande negen keren bleek Mercedes het meest succesvol (vier zeges), Red Bull Racing doet een aardige duit in het zakje met drie overwinningen.

Sebastian Vettel en Lewis Hamilton delen na negen edities de titel ‘meest succesvolle coureur in Abu Dhabi’. Beiden wonnen namelijk drie keer: Vettel in 2009, 2010 en 2013, Hamilton in 2011, 2014 en 2016. Van het huidige veld zegevierden slechts beide Finnen op het Yas Marina Circuit. Kimi Raikkonen won de editie van 2012 (de race waarin hij over de boardradio riep alleen te moeten worden gelaten), Valtteri Bottas kraaide vorig jaar victorie.

Een grappig feitje is dat het baanrecord dat in de allereerste GP van Abu Dhabi werd genoteerd, nog altijd in de boeken staat. De 1.40.279 die Vettel in 2009 reed geldt ook vandaag de dag nog als snelste raceronde ooit. Dat zal aanstaande zondag waarschijnlijk veranderen: in 2017 kwam Bottas al tot op een paar tienden en aangenomen mag worden dat de wagens van 2018 nog iets harder gaan.

Het vijf en een half kilometer lange asfaltlint kan in ongeveer een minuut en 36 seconden worden afgelegd, al moet ook die tijd met behulp van de hypersofts omlaag kunnen. Mercedes jaagt op haar vijfde zege in de Emiraat om een score van vijftig procent te bewerkstelligen, terwijl Red Bull Racing met een zege gelijk komt te staan met Mercedes. Ferrari won nog nooit op het circuit waar een gigantisch Ferrari-world naast ligt en zal daar ongetwijfeld verandering in willen brengen.

De tiende editie van de Grand Prix van Abu Dhabi kan om meerdere redenen een bijzondere jubileumeditie worden.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen