Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Kampioen Red Bull en Verstappen in nevelen gehuld aan vooravond testdagen

Het Formule 1-seizoen staat op het punt van beginnen. Op donderdag vindt de eerste van drie testdagen plaats in Bahrein. Hoe zal het Red Bull af gaan?

Verstappen zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als het Formule 1-circus deze week neerstrijkt in Bahrein en zich klaarstoomt voor de Formule 1-wintertestdagen, dan doet men dat met Max Verstappen als regerend wereldkampioen bij de coureurs en Red Bull als regerend kampioen bij de constructeurs. Toch weten we nog helemaal niets over de nieuwe bolide waarmee het team uit Milton Keynes op donderdagochtend aan de start zal staan.

Tijdens de launch van de RB19 in New York werd er eigenlijk helemaal niets nieuws getoond qua auto. We zagen de auto van vorig jaar, in precies hetzelfde jasje, gelabeld als de nieuwe RB19. Natuurlijk wist eigenlijk iedereen dat dit niet echt de nieuwe wagen was en ook alle hoofdrolspelers van Red Bull gaven dat meteen eerlijk toe. De launch draaide vooral om de bekendmaking van het nieuwe partnership met Ford.

Dat de RB19 in ieder geval wel bestaat, zagen we vorige week toen de eerste beelden opdoken van de nieuwe Red Bull-bolide tijdens een shakedown op Silverstone. Daar waar alle andere F1-teams vrolijk beelden deelde van de nieuwe bolide en van de bijbehorende shakedowns, zo hulde Red Bull zich tot op de dag van vandaag in nevelen. De shakedown was strikt geheim en op wat onduidelijke foto's na, zagen we eigenlijk vrijwel niets.

Er werd na afloop zelfs beloofd dat we in aanloop naar de testdagen de eerste officiële beelden en foto's te zien zouden krijgen, maar tot op het moment van schrijven, minder dan een dag voor het begin van de testdriedaagse, blijft het team van Verstappen en Perez nog altijd zeer mysterieus over de nieuwe wagen.

Waarom zo mysterieus?

Donderdagochtend zal het Red Bull-team er dan toch echt aan moeten geloven: dan gaat de RB19 voor het eerst de baan op. De fotografen van RacingNews365, maar ook zeker de fotografen van de andere F1-teams, zullen de pitbox scherp in de gaten houden, zodat men de Red Bull zo snel mogelijk in vol ornaat kan zijn. Normaliter krijgen we de eerste beelden van de RB19 in Bahrein als de auto's voorafgaand aan de testdagen samen op de grid zich opstellen voor het fotomoment.

De vraag is waarom Red Bull zo mysterieus doet. Zelf roept men al maanden dat de nieuwe wagen simpelweg een evolutie wordt van de vorige bolide, maar als dat echt zo is, waarom doen ze dan zo geheimzinnig, terwijl de concurrentie juist het tegenovergestelde doet. Op donderdagochtend zal er hopelijk meer duidelijk worden als het doek er ook voor het publiek eindelijk afgaat.

Hoeveel impact heeft de straf op Red Bull?

Een van de hamvragen in aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen, is de vraag in hoeverre de straf die Red Bull heeft gehad impact zal hebben. Men krijgt aanzienlijk minder ontwikkelings- en windtunneltijd dan de concurrentie. Vanwege haar eerste plek vorig jaar, maar ook vanwege het overschrijden van het budgetplafond in 2021.

Zien we daardoor een minder doorontwikkelde RB19 vergeleken met de concurrentie? Wordt het gat tussen Red Bull en concurrenten Mercedes en Ferrari, die ook zeker niet stil hebben gezeten, kleiner of zelfs gedicht? Wat het antwoord op die vragen ook mag zijn, echt zeker weten doen we dat niet tijdens de testdagen. De teams proberen vooral naar zichzelf te kijken en de eigen prestaties, waarna we tijdens de eerste race een beter beeld krijgen.

Wat is de impact van de nieuwe reglementen? De vloeren van de F1-bolides moesten namelijk 15 mm hoger worden afgesteld en ook de 'keel' van de diffuser achteraan de bolide moest worden gewijzigd om porpoising tegen te gaan. Red Bull had daar al weinig tot geen last van, dus hoe gaat het er bij de nieuwe wagen aan toe? Hoe krijgen Verstappen en Perez de banden goed aan de praat? Zo zijn er tientallen vragen die Red Bull en collega F1-teams zich af zullen vragen.

Verstappen tijdens de testdagen

Ook Verstappen zal zich een aantal dingen afvragen, maar hopelijk voor hem krijgt hij op donderdag meteen een aantal antwoorden. Vorige week reed hij op Silverstone al zijn eerste meters in de RB19, dus de regerend kampioen zal al een eerste indruk hebben. Hij deelde na die dag met een grote glimlach op het zicht zijn samenvatting.

"Natuurlijk was het slechts een filmdag hier op Silverstone, maar ik heb een eerste indruk gekregen. Alles werkte zoals het hoort en alles verliep erg soepel en dat is precies waar je op hoopt tijdens zo'n dag. Ik kijk er enorm naar uit om naar Bahrein te gaan", aldus de tweevoudig kampioen destijds.

Iets van paniek of iets anders negatiefs lijkt er in ieder geval ook niet te schuilen achter het mysterie van Red Bull. Verstappen is goedgemutst, Christian Horner is goedgemutst, het team is helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging: met ontwikkelingshandicap opnieuw de wereldtitels veroveren. De eerste stap richting die titel moet tijdens de testdagen in Bahrein worden gezet.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 wintertest Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull